'War games' VS tegen China lopen slecht af

Op 17 en 18 maart dit jaar simuleerde het Amerikaanse ministerie van Defensie in het geheim op de Johns Hopkins Universiteit in Maryland het voeren van economische oorlogen. De tweedaagse simulatie lekte uit via bronnen bij de gerespecteerde Amerikaanse politieke website Politico.com.

In plaats van generaals, zaten dit keer bankiers, hoofden van hedge- en investeringsfondsen, ambtenaren, professoren en hoogleraren in het crisisteam. Op grote videoschermen aan de muur waren geen kernkoppen en vliegdekschepen te zien, maar eindeloze reeksen cijfers en nep-nieuwsberichten.

Het Pentagon wilde simuleren hoe diverse economische veldslagen tussen de VS, China, Rusland en een reeks andere landen zou verlopen. De wapens waren geen tanks en straaljagers, maar geldreserves, kredieten en bankrekeningen. Toch bleken ze voor de VS net zo gevaarlijk, zo wezen de simulaties uit.

China kwam meerdere malen als winnaar uit de bus. Dit kwam met name omdat de VS en Rusland elkaar herhaaldelijk in de haren vlogen en China er steeds als de spreekwoordelijke derde hond met het bot vandoor ging.

De sterkte van China is vooral te danken aan het feit dat de Chinezen ruim 700 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties bezitten. Zij hoeven deze schuldpapieren niet eens te dumpen, wat een val van de Amerikaanse dollar zou veroorzaken, maar er slechts mee te dreigen.

Toch zou China niet snel overgaan op het dumpen van haar Amerikaanse staatsobligaties, want dit zou de Chinese economie zelf ook zwaar beschadigen volgens de simulatie.

Ook werd een blokkade van de Perzische Golf, een belangrijke olie-aanvoerroute, als gevolg van een oorlog met Iran gesimuleerd. Andere scenario's die werden nagespeeld waren de ineenstorting van Noord-Korea, en de economische gevolgen van een conflict tussen China en Taiwan.

Top 10 buitenlandse houders van Amerikaanse staatsobligaties