Lieberman wil Golan-hoogvlakte niet opgeven

De kersverse Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman is niet van plan de hoogvlakte van Golan aan Syrië terug te geven in ruil voor vrede. Lieberman zei dat vandaag in een interview met de Israëlische krant Haaretz.

"Vrede kan alleen in ruil voor vrede zijn", zegt Lieberman. Israël veroverde in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog de strategische hoogvlakte van Golan op Syrië. Israël annexeerde het gebied in 1981, een stap die internationaal niet is erkend.

Negen jaar geleden liepen besprekingen tussen Israël en Syrië spaak door onenigheid over de toekomst van de hoogvlakte van Golan. Vorig jaar was er opnieuw overleg tussen de twee landen over het verbeteren van de relatie.

Gisteren veroorzaakte Lieberman internationaal veel ophef door de uitspraak dat de nieuwe Israëlische regering zich niet gebonden acht aan de slotverklaring van de vredesconferentie van Annapolis in november 2007. In de verklaring staat onder meer dat Israël en de Palestijnse Autoriteit een tweestatenoplossing nastreven.

Lieberman: 'Geen hands-off approach.'  (foto: ANP)