Crisisplan kabinet pas na weekend

Het crisispakket van het kabinet wordt hoogstwaarschijnlijk pas na het weekend gepresenteerd. De drie coalitiepartijen hebben nog geen compromis bereikt en praten vanwege volle agenda's naar verwachting maandag verder.

Compromisvoorstel
"Wat er ligt, is nog geen eindvoorstel", zegt een ingewijde over een compromisvoorstel van premier Balkenende. "Er blijven voor ons bespreekpunten."

Het grootste probleem blijft de vraag of het kabinet zich vastlegt op bezuinigingen in 2011. Het CDA wil daar nu al harde afspraken over maken. De PvdA en de ChristenUnie willen een economisch herstel niet in de knop breken door in de uitgaven te snijden.

Schatkist
Er is vrij grote overeenstemming over een stimuleringsplan, dat ongeveer 5 miljard euro aan investeringen zal bedragen. Ook over maatregelen om de lasten voor de schatkist op de lange termijn te drukken bestaat weinig onenigheid. Genoemd wordt vooral de verhoging van de AOW-leeftijd.

Gisteren ontving 'technisch voorzitter' Balkenende de drie delegaties van CDA, PvdA en ChristenUnie afzonderlijk. Na afloop waren de onderhandelaars optimistisch. "Het wordt wel wat vrolijker", zei PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer.

Beslissende fase
Volgens ChristenUnie-leider André Rouvoet zit het gesprek in een beslissende fase. "Maar dan moeten de moeilijkste beslissingen nog genomen worden."

Balkenende vertrok gisteravond naar een Europese top.

 


Crisisplan kabinet pas na weekend  (foto: DAG)