Wellink: oplossing crisis is nog ver weg

De oplossing van de financiële crisis is ondanks de drastische maatregelen die verschillende landen hebben genomen nog lang niet in zicht. Dat stelde de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink vandaag in een toespraak in Amsterdam.

"Ik denk dat de crisis nog lang niet ten einde is", stelde de centralebankpresident. "De huidige financiële crisis lijkt op een griepepidemie en is daardoor per definitie lastig te bestrijden. Soms is de enige optie om de epidemie te laten uitrazen en de schade te beperken."

Daarvoor moeten landen volgens Wellink echter wel veel meer gaan samenwerken. "Door de internationale verbondenheid van het financiële systeem zou het ondenkbaar moeten zijn om individueel actie te ondernemen." Hij waarschuwde dat acties die landen alleen ondernemen, kunnen leiden tot protectionisme en een verdere verdieping van de crisis.

"Hoewel landen het belang van gezamenlijke actie hebben benadrukt, ontbreekt het nog aan de initiatieven die dat tot stand moeten brengen", benadrukte Wellink.

'Oplossing crisis is nog ver weg'  (foto: ANP)