Grenzen vervagen tussen computer en telefoon

Voor de meeste gebruikers zijn de telefoon en de computer nog gescheiden werelden. In de toekomst worden deze steeds meer geïntegreerd. Op de grootste beurs ter wereld voor mobiele telefonie deze week in Barcelona richt een steeds bredere groep bedrijven zich op het apparaat dat tussen de mobiele telefoon en de computer ligt: de smartphone.

Computerconcern Apple zette in 2007 een belangrijke stap richting deze trend met de introductie van de iPhone. Het apparaat maakte met een aanraakscherm en een gebruiksvriendelijkere besturing internetgebruik op de telefoon toegankelijker. Ook software- en internetbedrijven als Microsoft en Google storten zich meer op de markt voor de zogenoemde smartphone door speciale besturingssystemen en diensten aan te bieden.

Daarnaast blijken de makers van laptops de markt voor slimme mobiele telefoons te hebben ontdekt. Maandag kondigde het Taiwanese Acer aan binnenkort liefst vier smartphones op de markt te willen zetten. Eerder betrad Toshiba al deze markt en ook Dell lijkt geïnteresseerd.

Markt stagneert
De reden voor computerfabrikanten om deze markt te betreden, is volgens analist Brian Troelsen van onderzoeksbureau IDC simpel. "De markt voor hardware, zoals laptops, stagneert. Mensen gebruiken hun apparaten langer vanwege de economische crisis. Computerfabrikanten moeten hun heil ergens anders zoeken."

Technologiebedrijven hebben volgens Troelsen het voordeel dat ze al veel kennis hebben van computers, ze weten bijvoorbeeld veel over beveiliging. "Apple is daar minder sterk in", zegt Troelsen. "De timing is echter ongunstig, vanwege de economische verslechtering. Alles groeit hierdoor minder hard."

Toch groeit de markt voor de 'slimme telefoons' nog, in tegenstelling tot de markt voor gewone mobieltjes. "Dit jaar zal volgens onze verwachting de verkoop van mobiele telefoons voor het eerst dalen. Voor smartphones zal er vermoedelijk nog sprake zijn van groei", aldus Troelsen.

Ook Maarten Sonneveld, die bij Microsoft Nederland verantwoordelijk is voor mobiele producten en diensten, is optimistisch. "In Nederland groeit de markt voor smartphones door. Onderzoek wijst uit dat tussen nu en de komende drie jaar de helft van de mobieltjes een smartphone is. Dat is een flinke groei."


Grenzen vervagen tussen computer en telefoon  (foto: ANP)