Ping An stemt tegen verkoop Fortis

Grootaandeelhouder Ping An van Fortis stemt komende week tegen de nieuwe overeenkomst over de verkoop van een deel van Fortis aan de Franse bank BNP Paribas. Dat heeft de Chinese verzekeraar zondag in een verklaring laten weten. Ping An heeft 5 procent van Fortis in handen.

Volgens Ping An "hebben alle beslissingen die de Belgische regering omtrent de verkoop van onderdelen van Fortis heeft genomen niet alleen de waarde van Fortis verwoest, maar ook de belangen van aandeelhouders in het algemeen zwaar beschadigd".

Ook kleinere aandeelhouders hebben gedreigd de nieuwe overeenkomst te bombarderen. Aandeelhouders van Fortis stemmen op woensdag 11 februari over de nationalisatie van het Nederlandse deel van Fortis en over de verkoop van een deel van de bank-verzekeraar aan het Franse BNP Paribas. De Franse bank zou, volgens een overeenkomst van afgelopen najaar, bijna driekwart van Fortis in handen krijgen.

Maar onder druk van het protest van aandeelhouders, hebben Fortis, de Belgische overheid en BNP Paribas die overeenkomst ruim een week geleden veranderd. BNP Paribas moet het nu doen met slechts 10 procent van Fortis. Ook deze nieuwe deal lijkt nu niet de goedkeuring van aandeelhouders te krijgen.

Volgens Ping An hebben aandeelhouders ook veel te weinig tijd gekregen om de nieuwe overeenkomst met BNP Paribas te bestuderen. De aandeelhoudersvergadering van 11 februari was oorspronkelijk bedoeld om te stemmen over de beslissingen van afgelopen najaar.

Pas vorige week kregen de belanghebbenden het verzoek om te stemmen over een ander voorstel. De Chinese verzekeraar zegt dat er "andere opties hadden moeten worden onderzocht en nog steeds kunnen worden onderzocht om de activiteiten van Fortis te handhaven en de waarde voor de aandeelhouders te optimaliseren".

De vergadering van woensdag gaat gewoon door. De Belgische premier Herman van Rompuy liet in een reactie weten dat de regering "zojuist een heronderhandeld akkoord over Fortis heeft goedgekeurd, en dat dit akkoord zal worden voorgelegd aan de algemene vergadering". Vice-premier Karel de Gucht liet weten dat als de aandeelhouders tegenstemmen, "de regering haar verantwoordelijkheid zal nemen".