Huisarts en apotheker op training om slaapmiddelen

Huisartsen en apothekers kunnen trainingen krijgen waarin ze leren hoe ze mensen die verslavende slaapmiddelen gebruiken, kunnen motiveren om te minderen en te stoppen. Ook is het de bedoeling dat er vaker gesprekken komen tussen apotheek, huisarts en patiënt over het medicijngebruik. Dat melden Het Nederlands Huisartsen Genootschap en apothekersorganisatie KNMP vrijdag.

Zij reageren op kritiek van de Consumentenbond dat huisartsen tekortschieten bij het voorschrijven van slaapmiddelen. De artsen geven patiënten vaak meer pillen dan de bedoeling is, verstrekken te gemakkelijk herhalingsrecepten en attenderen te weinig op de gevaren van langdurig gebruik. Ook apothekers adviseren de patiënt nauwelijks.

NHG en KNMP erkennen dat verbetering haalbaar is, vooral bij herhaalrecepten. Een probleem is echter dat de bereidheid van patiënten om te stoppen vaak erg gering is. "Het gaat hier voor een deel om verslavingsproblematiek waarbij een intensieve aanpak nodig is", aldus een woordvoerster van het NHG. Zij voegt eraan toe dat een aantal mensen de middelen wél langdurig nodig heeft.