'Jongeren last van slaapproblemen en stress'

Ruim een derde van de jongeren heeft slaapproblemen of last van stress. De meesten weten niet waar hun problemen vandaan komen. Te veel huiswerk, tot laat tv-kijken en veel te doen, worden genoemd als mogelijke oorzaken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Jeugdraad onder ruim zeshonderd jongeren.

Veel jongeren vinden dat ze een ongezond eetgedrag hebben. Roken, niet sporten, onveilig vrijen en alcohol- en drugsgebruik leveren voor de meeste jongeren weinig problemen op, blijkt uit de enqûete.

Ze vinden wel dat ze vaak een onvolledig beeld krijgen hoe ze gezond kunnen leven. Het meest krijgen ze advies van vrienden en ouders voor een gezonde levensstijl. Het helpt niet om de ongezonde gewoonte te benadrukken of te verbieden, maar worden jongeren eerder gestimuleerd door een alternatief te geven.

Het onderzoek van de Nationale Jeugdraad 'Wat is gezondheid' is gedaan in opdracht van minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin. De resultaten zijn gebruikt voor zijn nota Gezonde jeugdcultuur