Banken laat met verlagen rentetarieven

Nederlandse banken berekenen hun klanten nog altijd een veel hogere hypotheekrente dan het rentetarief van de Europese Centrale Bank (ECB). Wel is de hypotheekrente sinds half december iets gedaald. Naar verwachting zet de ECB de rente morgen nog lager.

Om de economie te stimuleren heeft de ECB de rente sinds begin oktober via drie rentestappen verlaagd van 4,25 procent naar 2,5 procent nu. Algemeen wordt verwacht dat de rente morgen zakt naar 2 procent. Een lagere rente zou zich moeten vertalen in lagere leenkosten voor consumenten, waardoor ze geld durven uitgeven.

Uit gegevens van vergelijkingssite Independer blijkt dat banken pas vorige maand begonnen zijn met verlaging van de hypotheekrentetarieven. De rente op een variabele aflossingsvrije hypotheek bedraagt momenteel gemiddeld ongeveer 4,5 procent, 2 procentpunt boven het ECB-tarief.

De Consumentenbond laat weten onderzoek te doen naar de hoogte van hypotheekrentetarieven. Volgens een woordvoerder komt hierover in de loop van volgende week meer naar buiten.

De bond pleitte er begin vorige maand al voor dat banken de rente in gelijke tred laten lopen met de ECB. "En als de ECB besluit tot verdere renteverlaging, dan zou het logisch zijn dat de banken die ontwikkeling volgen. Een eerder onderzoek van ons wijst echter uit dat iets wat logisch is, niet automatisch gebeurt. Dat moeten we dus nog bezien."

Consument moet goed kiezen
Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) zou graag zien dat de lagere ECB-rente veel meer ten goede komt aan consumenten, aldus woordvoerder Hans André de la Porte. "Een hoge risico-opslag is helaas de realiteit. Toch zijn er ook geldverstrekkers die nu wel een lagere variabele rente hanteren. Dat zien we ook bij de lange rentevaste perioden gebeuren en daar wijzen we onze leden natuurlijk op", aldus de woordvoerder.

De VEH verwacht dat die trend zich doorzet. "In de eerste drie maanden van het nieuwe jaar zal je zien dat de strijd om de gunst van de klant gaat losbarsten. Een hypotheek is toch een product om consumenten voor langere tijd aan je te binden", aldus André de la Porte.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelt in een reactie dat het beleid voor wat betreft hypotheekrentetarieven "een individuele keuze is per bank". Wel stelt de belangenorganisatie dat er bij het bepalen van de hoogte ervan verschillende factoren een rol spelen. "De ECB-rente is er slechts eentje", stelde een woordvoerster.