Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 13

Dit weekend werd de dertiende speelronde in de eredivisie gespeeld. AZ mag zich door het puntverlies van NAC Breda alleen koploper noemen. NAC zakt naar de derde plaats op drie punten achterstand. Ajax heeft evenveel punten en staat door een beter doelsaldo tweede.

FC Groningen leed zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen. Koploper AZ was hiervoor verantwoordelijk. Het begin van de wedstrijd ging gelijk op, maar gaandeweg werd AZ sterker en kreeg het kansen. Een schot van Ari belandde op de paal en ook Martens miste een kans. Dankzij een rake kopbal van Mendes da Silva kwam AZ op een 1-0 voorsprong. FC Groningen ging daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar het werd nauwelijks gevaarlijk. De beste kans was voor Lovre, zijn schot kwam op de lat. Nadat Ari de 2-0 wist te scoren was het duel beslist.

Tegen sc Heerenveen heeft PSV een einde gemaakt aan een reeks van vijf uitnederlagen op rij (in beker, competitie en Champions League). De Friezen kwamen na een kwartier op voorsprong dankzij Beerens, hij werd in het strafschopgebied onderuit gehaald, maar wist liggend alsnog te scoren. In het vervolg van de eerste helft waren de beste kansen voor PSV, maar onder meer Simons en Nijland slaagden er niet in de kansen te benutten. In de tweede helft leek Beerens de wedstrijd te beslissen toen hij Heerenveen op een 2-0 voorsprong zette. Via een kopbal bracht Koevermans de spanning terug in de wedstrijd, en in de slotfase kwam PSV dankzij Nijland nog op een gelijke hoogte. Hij scoorde na een steekpassje van Lazovic.

Ajax begon zijn thuiswedstrijd tegen FC Utrecht als de betere ploeg. Het had echter aanvankelijk moeite met het vinden van een opening in de Utrecht-defensie. Naarmate de eerste helft vorderde kreeg het wel kansen, maar was het slordig in de afronding. FC Utrecht deed dat een stuk beter, hun enige kans in de eerste helft was direct raak. Keller scoorde uit een corner. Een kwartier na rust kwam Ajax langszij, Sulejmani scoorde. FC Utrecht probeerde het hierna uit enkele counters, maar dit leverde niks op, ook Ajax wist niet meer echt gevaarlijk te worden.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. Het degradatieduel tussen De Graafschap en Roda JC eindigde in 1-1. Heracles Almelo won met 1-0 van Willem II. FC Twente was met 1-2 te sterk voor ADO Den Haag. Feyenoord kwam in een uitwedstrijd tegen Vitesse niet verder dan 1-1. NEC zorgde voor een grote overwinning tegen FC Volendam, het werd 6-1. NAC Breda leed een pijnlijke nederlaag tegen Sparta Rotterdam, het verloor met 4-0.