Hotel kan uitzending Reporter niet tegenhouden

De uitzending van het televisieprogramma Reporter over vastgoedfraude gaat morgen gewoon door. De voorzieningenrechter in Amsterdam maakte gisteren korte metten met de eis van het Mövenpick Hotel in Den Bosch om de KRO-uitzending van morgen, waar het hotel zijdelings in voorkomt, te verbieden. Het staat de omroep vrij de naam van het hotel in beeld te brengen, zei de rechter.

In het programma is een reconstructie te zien van het verdwijnen van 150 miljoen euro aan vastgoedtransacties uit het Philips pensioenfonds, onderdeel van de omvangrijke vastgoedfraudezaak die vorig jaar aan het licht kwam, de zogenoemde Klimop-zaak. In de uitzending wisselen verdachte zakenmannen, acteurs, op het parkeerterrein van het hotel dure horloges uit.

De naam van het hotel wordt niet genoemd en is alleen voor de zeer oplettende kijker heel kort te zien, zei hoofdredacteur van Reporter Jos Slats tijdens de zitting. Dit is een fragment van 25 seconden in de uitzending die 35 minuten duurt. Slats reageerde na de zitting verheugd op de uitspraak, hoewel hij er niet door was verrast.

De general manager van het hotel Jos van der Steen is kwaad op Reporter omdat hem niet om toestemming is gevraagd om te filmen. Het zou daarom onrechtmatig zijn de beelden uit te zenden. Manager Van der Steen wil absoluut niet dat het hotel met fraude wordt geassocieerd. De KRO zegt de toestemming echter te hebben gekregen van een hotelmedewerker, waarbij zou zijn gezegd dat de uitzending over vastgoedfraude zou gaan.

De advocaat van het Mövenpick Kees Oosterwijk noemde dit 'leugen en bedrog'. Hij zei te vermoeden dat Reporter de uitzending onder dreiging van het kort geding had aangepast, maar dit werd door Reporter ontkend.

Van der Steen zei buiten de rechtszaal dat hij de zaak vooral voor de rechter had gebracht, omdat hij bang is voor represailles tegen zichzelf en anderen. "Ik weet wie ze zijn." In het voorjaar kwam het hotel al voor als ontmoetingsplaats van fraudeurs in verhalen in diverse media. Het Mövenpick had samengewerkt met justitie om een afluisteroperatie in een vergaderzaal in het hotel mogelijk te maken. Van der Steen zei dat als hij had geweten dat het hotel maar zijdelings aan de orde zou komen in de uitzending, hij mogelijk anders had gehandeld.