Geen Poolse oorlogsvergoeding voor Duitsers

Een rechtszaak van Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit Polen werden verdreven is donderdag door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens niet ontvankelijk verklaard. De Duitsers hadden van Polen schadevergoeding geëist.

Een belangenvereniging beweerde dat Polen de rechten had geschonden van Duitsers die uit hun woning of van hun land werden verdreven toen in 1945 de grenzen van Duitsland en Polen opnieuw werden getrokken. Het in Straatsburg gevestigde hof bepaalde dat het niet bevoegd was daar uitspraak over te doen omdat de gebeurtenissen hadden plaatsgevonden voordat Polen of Duitsland het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) had ondertekend. Dat verdrag werd pas in 1950 opgesteld.

Op de beslissing van het hof is door beide landen positief gereageerd. De Duitse regering maakte al eerder duidelijk niet achter de rechtszaak te staan, die in Polen veel kwaad bloed zette. Het hof maakte zijn beslissing een paar uur voor een ontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Poolse premier Donald Tusk bekend. Beiden zeiden blij te zijn met het besluit.