Mogelijk militair noodhospitaal in Lelystad

In Lelystad wordt mogelijk een militair noodhospitaal geplaatst naast het IJsselmeerziekenhuis. Momenteel wordt onderzocht of het mogelijk is om een tijdelijk ziekenhuis op te tuigen. Woensdag werden de operatiekamers van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord gesloten omdat het risico op infecties volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te groot is.

Burgemeester van Lelystad Margreet Horselenberg (PvdA) pleitte voor een militair noodhospitaal. Verschillende partijen, onder meer het ministerie van Defensie, bespreken nu de mogelijkheden om zo'n tijdelijk ziekenhuis neer te zetten. Volgens een gemeentewoordvoerder heeft de burgemeester hierin slechts een bemiddelende rol. "Onze bevoegdheid is beperkt, maar één ding moet vooropstaan: de veiligheid van de patiënt." Donderdagavond komt de gemeenteraad van Lelystad in een extra raadsvergadering bijeen om te praten over de ontstane situatie in het ziekenhuis.

Patiënten uit de twee ziekenhuizen worden voorlopig geopereerd in ziekenhuizen in de regio, onder meer in Almere en Harderwijk. Zij worden per ambulance overgebracht naar deze ziekenhuizen en reizen na de operatie terug. Artsen en operatiemedewerkers van de IJsselmeerziekenhuizen worden ingezet in de andere ziekenhuizen.

In de IJsselmeerziekenhuizen is onder meer de luchtbehandeling op de operatiekamers niet goed genoeg om te opereren. Een goed functionerende luchtbehandeling betekent dat de lucht in de operatiekamer regelmatig wordt gefilterd en dat lucht niet richting de operatietafel kan stromen als een deur wordt geopend. Een woordvoerder van de IJsselmeerziekenhuizen kon geen indicatie geven wanneer de luchtbehandeling op de operatiekamers weer op orde is.

De IGZ liet weten de 'vinger stevig aan de pols te houden' bij de ziekenhuizen. Naast het luchtsysteem waren ook het onderhoud aan medische apparatuur in de operatiekamers en het kwaliteitssysteem rond de zorgprocessen volgens de IGZ niet op orde. "We houden de komende tijd een oog in het zeil", zei een woordvoerder. Het is bij ziekenhuis en IGZ niet bekend of mensen infecties hebben opgelopen door onveilige omstandigheden op de operatiekamers van de ziekenhuizen of onnodig overleden zijn.

De PVV heeft inmiddels opheldering gevraagd bij minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Kamerlid Fleur Agema spreekt van 'wantoestanden' en wil dat de bestuurders van het ziekenhuis nooit meer in een soortgelijke functie aan de slag mogen gaan in de zorg. De inspecteurs van de IGZ constateerden dat de raad van bestuur sinds april van dit jaar al op de hoogte was van de situatie en onvoldoende had gedaan om die te verbeteren.

De problemen in de IJsselmeerziekenhuizen zouden onder meer zijn ingegeven door de financiële problemen waarmee ze al langer te kampen hebben.

Militair noodhospitaal