Weer veel strijd in Noordwest-Pakistan

Pakistaanse militairen hebben vandaag met steun van gevechtshelikopters en straaljagers opnieuw aanvallen uitgevoerd op rebellen in de opstandige regio Bajur bij de grens met Afghanistan. Volgens de autoriteiten zijn daarbij vijftien vijandelijke strijders gedood en 22 gewond geraakt.

Een hoge regeringsmedewerker zei dat gisteren 32 mensen, onder wie drie vrouwen, waren omgekomen. Volgens Amerikaanse inlichtingenbronnen wordt Bajur door de Taliban en andere rebellengroeperingen gebruikt als uitvalsbasis voor invallen in Afghanistan. Het wordt niet uitgesloten dat Al-Qaidaleider Osama bin Laden zich er schuilhoudt.

Het Pakistaanse leger meldde gisteravond dat infanterietroepen oprukten naar Loi Sam, een bolwerk van de rebellen. Ook zouden pogingen worden ondernomen de strategische plaats Nawagai in te nemen.

De regering kondigde vorige maand een onderbreking in de militaire operaties aan, in verband met de vastenmaand ramadan. Er werd een voorbehoud gemaakt voor het geval rebellen het informele staakt-het-vuren niet zouden eerbiedigen. Volgens een legerwoordvoerder had het leger het offensief hervat na herhaalde mortierbeschietingen en bedreiging van regeringsgezinde clans.

Het regeringsoffensief in Bajur leidde er in augustus toe dat zo'n half miljoen mensen op de vlucht sloegen. De aankondiging van het ramadan-bestand deed veel vluchtelingen hun koffers pakken en naar huis reizen, maar nu zijn opnieuw veel aan het pakken. "Dit zijn heviger gevechten dan voorheen", zei Abdul Malik, die gisteren naar Dir, ten noorden van Bajur, reisde. Hij zei samen met zijn vrouw en drie kinderen op weg te zijn naar het vluchtelingenkamp dat zij hadden verlaten.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten oefenen druk uit op Pakistan om de rebellen in de tribale regio's aan te pakken. Het Amerikaanse leger is enkele malen vanuit Afghanistan Pakistan binnengevallen, operaties waarvoor op het hoogste niveau in Washington toestemming zou zijn gegeven.

Pakistan heeft formeel tegen de invallen op zijn grondgebied geprotesteerd. President Asif Ali Zardari zal naar verwachting de kwestie deze week aankaarten bij de Britse premier Gordon Brown.