Financiële sector VS omgewoeld

De financiële sector in de Verenigde Staten heeft afgelopen nacht geprobeerd orde op zaken te stellen in de moeilijke situatie waarin verscheidene banken zich bevinden. Zakenbank Lehman Brothers vroeg uitstel van betaling aan. Sectorgenoot Merrill Lynch is overgenomen door Bank of America.

De overname is een verrassing, omdat Bank of America juist geacht werd een van de belangrijkse kandidaten te zijn voor een overname van Lehman Brothers. Maar afgelopen weekeinde bleek dat Bank of America noch enige andere bank bereid was Lehman Brothers uit de penarie te halen zonder garanties van de overheid.

De gevestigde instelling vraagt nu uitstel van betaling aan via de zogenoemde Chapter 11-procedure, zo maakte de bank vandaag bekend. Daarmee beschermt de bank zich tegen zijn schuldeisers. Lehman is het laatste slachtoffer van de vorig jaar zomer uitgebroken krediet- en hypotheekcrisis.

Merrill Lynch, ook in financiële nood, heeft wel een koper gevonden. Bank of America neemt de branchegenoot over voor ongeveer 50 miljard dollar (bijna 35 miljard euro). De overname wordt in aandelen betaald, zo maakte de koper bekend. De twee banken kwamen na 48 uur onderhandelen tot de overeenkomst. Bank of America heeft munt geslagen uit de financiële crisis die de Amerikaanse markt in de greep houdt.

Beleggers vreesden dat Merrill Lynch de volgende dominosteen in de kredietcrisis zou kunnen zijn. De beurswaarde van de bank nam de afgelopen week dan ook flink af.

Een consortium van tien banken, waaronder ook enkele Europese, maakte tevens bekend ongeveer 70 miljard dollar beschikbaar te stellen voor kredietverlening aan andere financiële instellingen. Dit in een poging de onrust rondom de val van Lehman weg te nemen. De Amerikaanse centrale banken verruimden de mogelijkheden tot toegang tot noodkredieten.