Deeltjesversneller aangezet

Wetenschappers hebben vanochtend in Genève de grootste deeltjesversneller ter wereld aangezet. Met de zogeheten Large Hadron Collider (LHC) willen wetenschappers inzicht krijgen in het heelal een fractie na de oerknal, 14 miljard jaar geleden.

De onderzoekers testen de 27 kilometer lange ronde buis de komende dagen. Binnenkort moeten in de versneller protonen, een van de bouwstenen van atomen, met de snelheid van het licht op elkaar botsen. Daarbij komen allerlei elementen vrij die ook vrijkwamen toen het heelal ontstond.

Critici stellen dat het gevaarlijk is dit soort experimenten uit te voeren, omdat zwarte gaten zouden kunnen ontstaan. Die zouden kunnen leiden tot de ondergang van de wereld.

De LHC is een 27 kilometer lange ring die ongeveer honderd meter onder de grond ligt, op de grens van Frankrijk en Zwitserland. De bouw begon aan het begin van de jaren tachtig en heeft meer dan 6 miljard euro gekost.

Als de testen van vandaag en de komende dagen succesvol verlopen, wordt een proton langs de andere kant door de buis geleid. Als ook dat goed gaat staat niets de deeltjesversneller nog in de weg. Aan het eind van dit jaar wordt dan vermoedelijk voor het eerst de oerknal 'nagemaakt'.


De grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider   (foto: ANP)