'Meer controle op financiering politieke partijen'

Alle politieke partijen moeten verplicht worden om volledig inzicht te geven in hun financiën. Ook moet er beter toezicht komen op de manier waarop partijen worden bekostigd. Dat stelt de Greco, een anticorruptieorganisatie van de Raad van Europa.

Met de huidige regels voor partijfinanciering is het 'erg moeilijk om 'twijfelachtige financieringspraktijken aan het licht te brengen', stelt de Greco. Een werkgroep van deze organisatie heeft de Nederlandse situatie eind vorig jaar onderzocht. De bevindingen van de werkgroep staan in een rapport dat op verzoek van NRC Handelsblad openbaar is gemaakt.

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om de controle op de financiering van politieke partijen te verbeteren, maar dat gaat volgens de Greco niet ver genoeg. De organisatie vindt dat 'alle partijen en overige groeperingen' die in het parlement zitten, volledige openheid van zaken moeten geven in een jaarverslag. Dat geldt ook voor de Partij voor de Vrijheid (PVV) en Trots op Nederland (TON). Deze twee nieuwkomers zijn geen klassieke politieke partijen, omdat ze niet openstaan voor leden.

Op overtreding van de regels moeten 'effectieve en afschrikwekkende' straffen komen te staan. Nu kan de overheid nauwelijks optreden, behalve door de subsidie tijdelijk stop te zetten. De Greco wil verder af van het maximum van 150 euro voor anonieme giften dat het kabinet voorstelt. Volgens de organisatie moeten anonieme giften helemaal worden verboden.

De laatste tijd is de manier waarop politieke partijen aan hun geld komen geregeld in het nieuws. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde vorig najaar dat de SGP geen subsidie mag krijgen, omdat vrouwen geen lid van de partij mogen worden en zich ook niet namens de partij verkiesbaar kunnen stellen. Dat is volgens het hof in strijd met het internationale vrouwenverdrag. Zowel de staat als de SGP is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) heeft bezwaar tegen de manier waarop SP-politici het grootste deel van hun salaris in de partijkas storten. De PVV en Trots op Nederland krijgen als nieuwkomers zonder leden weinig of geen subsidie.


'Meer controle op financiering politieke partijen' (foto: DAG)