PVV wil verbod op Milli Görüs

De PVV pleit voor een verbod van de Turkse islamitische stichting Milli Görüş en een snelle sluiting van de tientallen aangesloten moskeeën, zo schrijft De Telegraaf vandaag.  Reden is een geheime analyse van een Regionale Inlichtingendienst, waaruit blijkt dat de moskeeorganisatie banden onderhoudt met financiers van terrorisme en extremisme.

De Telegraaf wist naar eigen zeggen de geheime analyse boven tafel te krijgen. De analyse is ook in het bezit van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Uit het rapport blijkt dat het Duitse kopstuk Ibrahim El-Zayat de spin in het web is. Hij zou een vertegenwoordiger van de ultraorthodoxe Moslim Broederschap zijn en zich nauw met de benoeming van Nederlandse kopstukken bemoeien.

Milli Görüş, die nauw is betrokken bij de bouw van de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes waarbij vorig jaar grootscheepse zwendelzaken aan het licht kwamen en dreigementen,  laat in een reactie weten zich ''geen zorgen'' te maken om de geheime analyse. ''Laat ze maar met bewijzen komen”, aldus voorzitter Yusuf Altyuntas van de Federatie Milli Görüs Nederland.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman gaat CDA-minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) naar de Tweede Kamer roepen voor een spoeddebat over de kwestie. ''De problemen die wij al jaren hebben met een hoop moskeeën blijken terug te voeren op een internationale organisatie. Wat wij al jaren roepen, is nu door De Telegraaf boven water gekomen. Hier moeten wij ons tegen weren. Ik wil dat Milli Görüs op de lijst van verboden organisaties komt te staan en dat alle gelieerde moskeeën hun deuren sluiten.''

 

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.