'Forse besparing bij andere energieaanbieder'

Consumenten kunnen besparen op hun elektriciteitsrekening door van energieaanbieder te wisselen. Een overstap kan de consument honderden euro's per maand opleveren, schrijft Het Financieele Dagblad vandaag op basis van een overzicht van kale gas- en stroomprijzen. Door de sterke stijging van energieprijzen vorige maand zouden de verhoudingen tussen aanbieders volledig zijn gewijzigd.

De energieprijzen zijn bij sommige aanbieders het afgelopen halfjaar met zestig procent gestegen. Bijna alle bedrijven hebben de consumentenprijzen voor grijze en groene stroom gelijkgetrokken. Prijsvechters hebben het zwaar volgens de krant. Bij de inkoop van gas en stroom hebben ze niets om de risico's te dekken, waardoor het afsluiten van langetermijncontracten moeizaam zou verlopen.

Wanneer er geen looptijd met een leverancier is afgesproken, kan een consument in een maand van aanbieder wisselen. Directeur van prijsvergelijker PrizeWize laat in de krant weten dat het zeker de moeite loont als consumenten hun oude contract weer eens onder de loep nemen.

De cijfers waarop het FD zich baseert, zijn door de energiebedrijven zelf aangeleverd. PrizeWize legde 330 vaste en variabele energiecontracten voor stroom en gas van ruim twintig leveranciers naast elkaar.