Steekproef dure medicijnen duurt vijftien maanden

Het steekproefonderzoek naar het gebruik van dure geneesmiddelen door ziekenhuizen gaat meer dan een jaar duren. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) noemt maandag in een brief aan de Tweede Kamer een termijn van vijftien maanden. Het onderzoek moet duidelijk maken of ziekenhuizen te weinig gebruik maken van dure geneesmiddelen.

De bewindsman zegde het onderzoek in januari toe. Doel is erachter te komen of patiënten toegang hebben tot dure medicijnen als ze die volgens de richtlijnen moeten krijgen. Ziekenhuizen zouden uit financieel oogpunt kunnen kiezen voor een goedkopere behandeling.

De onderzoekers richten zich op twee medicijnen tegen kanker. Om welke het gaat, houdt Klink geheim om het onderzoek niet dwars te zitten. Dossieronderzoek en interviews met artsen en patiënten moeten duidelijk maken in hoeverre kankerpatiënten het juiste medicijn krijgen toegediend.

Bij het onderzoek zijn zeven ziekenhuizen betrokken. Klink verwacht dat de uitkomsten van de steekproef tot conclusies leiden over het gebruik van dure medicijnen door ziekenhuizen in algemene zin.

Dat het onderzoek meer dan een jaar gaat duren, kan volgens de minister niet anders. "Gezien de gewenste zorgvuldige en diepgaande benadering van het onderzoek is een kortere termijn niet haalbaar." De onderzoekers zijn inmiddels van start gegaan.