'Hoop op snelle entstof tegen Marburg'

Onderzoekers hopen spoedig een entstof te ontwikkelen tegen het marburgvirus. "Na decennialang onderzoek beschikken we over voldoende resultaten", zei de directeur van het Duitse Marburger Instituut voor Virologie vrijdag in reactie op het overlijden van de Nederlandse toeriste aan het virus.

Experimenten op dieren zijn "zeer, zeer succesvol", aldus Hans-Dieter Klenk. Mogelijk komt er "al in de nabije toekomst" een entstof voor mensen tegen het marburgvirus. De stof is vooral belangrijk voor risicogroepen zoals onderzoekers, artsen en verpleegkundigen die te maken hebben met de zieken.

Zo'n entstof moet evenwel niet aan toeristen worden gegeven, denkt Klenk. Ook denkt hij dat een massale inenting in het midden en oosten van Afrika niet nodig is. Het virus wordt doorgegeven via lichaamsvloeistoffen. "Een simpel contact met het virus voldoet niet" om besmet te raken.

Het marburgvirus is in 1967 ontdekt in de gelijknamige stad in de Duitse deelstaat Hessen. Dat gebeurde nadat laboratoriummedewerkers ziek waren geworden na contact met besmette apen die uit Uganda waren ingevoerd.