'Vrijdenkersruimte' VVD en PVV geopend

VVD en PVV hebben vrijdag in het gebouw van de Tweede Kamer een expositie geopend van werk van controversiële kunstenaars, onder wie Gregorius Nekschot en Theo van Gogh. De tentoonstelling in de zogenoemde 'vrijdenkersruimte' is bedoeld als protest tegen de aantasting van de vrijheid van meningsuiting, zei VVD-leider Mark Rutte bij de opening.

"Ik had nooit verwacht nog eens voor de vrijheid van meningsuiting de barricaden op te gaan", zei Rutte. "Maar nu is dat nodig, want aangevoerd door het CDA wordt de vrijheid van meningsuiting sluipenderwijs bedreigd." PVV-Kamerlid Fleur Agema, die haar fractievoorzitter Geert Wilders bij de opening verving, sloot zich daarbij aan. "Onze vrijheid is in het geding", stelde Agema.

Als voorbeelden van pogingen tot inperking van de vrije meningsuiting noemde Rutte onder meer de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot, de wens van minister Piet Hein Donner (CDA) het verbod op godslastering aan te scherpen en het pleidooi van het CDA voor een verbod op de antikoranfilm 'Fitna' van PVV-leider Geert Wilders.

Op de expositie zijn de cartoons te zien waarvoor Nekschot in mei werd opgepakt, naaktschilderijen van Ellen Vroegh die na klachten van enkele moslims werden verwijderd uit het gemeentehuis van Huizen, en een serie niet eerder gepubliceerde gedichten van Theo van Gogh. Ook hangt er een foto van Aram Tanis, die in 2005 op last van toenmalig minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) uit het ministerie van OCW werd verwijderd. Van der Hoeven vond de foto van een naakte man aanstootgevend.

De expositie is verdeeld over twee ruimtes in de fractieburelen van de VVD en de PVV. Om ze te bezoeken is aanmelding vooraf noodzakelijk. VVD en PVV hadden eigenlijk een vergelijkbare expositie willen inrichten in het openbaar toegankelijke gedeelte van de Kamergebouwen, maar daar was geen Kamermeerderheid voor.