Bijleveld: racistisch geweld Antillen zorgelijk

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) vindt de uitbarsting van racistisch geweld op Curaçao vorige week zorgelijk. ''betreur het dat deze situatie heeft kunnen ontstaan'', zei de CDA-bewindsvrouw vanmiddag in de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw heeft contact gehad met de premier van de Nederlandse Antillen. Ze vindt dat de Antilliaanse regering goed heeft gereageerd op de geweldsuitbarsting en verwacht dat er nog aanhoudingen zullen volgen.

Een demonstratie tegen het financieel toezicht op de Antillen liep in de nacht van donderdag op vrijdag uit de hand. Veertig demonstranten richtten zich tegen onder andere stagiaires uit Nederland. Een Curaçaose man met een lichte huidskleur werd aangevallen en liep een schedelbasisfractuur op.

De demonstranten werden aanvankelijk aangevoerd door politieke oppositieleiders. Bijleveld noemde hun rol ''op z'n minst dubieus''.

De Tweede Kamer veroordeelde het geweld op Curaçao. CDA-Kamerlid Bas Jan van Bochove sprak van een bizarre situatie. Het stoort hem dat juist op de overzeese eilanden, waar ze geregeld klagen over een raciale benadering, dit soort geweld plaatsvindt. ''Ergerlijker kan het niet.''