'Varkenshart in toekomst voor hartpatiënten?'

Hartpatiënten zullen in de toekomst wellicht geholpen kunnen worden met een varkenshart. De eerste onderzoeken daarnaar staan voor 2010 op het programma. Voordat het zover is, zullen Duitse artsen volgend jaar, bij wijze van een test, eerst een hart transplanteren in een aap.

Twee jaar geleden hebben Amerikaanse artsen al een varkenshart in een baviaan geplaatst. De kennis en vooruitgang die geboekt zijn met deze testen, moeten de wetenschap dusdanig vooruit helpen dat patiënten is de toekomst hiermee geholpen kunnen worden. Jörg Hacker, voorzitter van het Robert Koch-Institut, zegt dat het wel van het grootste belang is dat er geen ziektes van dieren op mensen worden overgedragen.

Uit testen die tot nu toe gedaan zijn met apen, blijkt dat het immuunsysteem van de apen niet wordt aangetast door de varkenscellen. Pierre Gianello van de Katholieke Universiteit in Brussel heeft voor zijn proeven insuline producerende varkenscellen met succes in een aap met diabetes geplaatst, zonder daarbij het immuunsusteem te verstoren. Nieuw-Zeelandse wetenschappers zijn inmiddels gestart met dezelfde testen op mensen.