VWA waarschuwt voor hennatattoo's

Tijdelijke tatoeages met black henna kunnen blijvende ernstige allergische reacties veroorzaken. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) raadt mensen daarom af zich hiermee te laten beschilderen.

Kleurstoffen als para-fenyleendiamine, die de henna een diepzwarte kleur geven en ervoor zorgen dat de tatoeage langer blijft zitten, kunnen de allergische reacties teweegbrengen. Die lopen uiteen van jeuk, puistjes en blaren tot zelfs blijvende verkleuring van de huid en littekenvorming. Daarnaast kunnen blijvende overgevoeligheid en eczeem ontstaan.

De kleurstoffen komen ook voor in bijvoorbeeld haarverf, kleding, schoenen en rubber, dus allergische reacties treden niet alleen op bij hennatatoeages. Een allergische reactie is de tweede keer vaak ernstiger dan de eerste, waarschuwt de VWA.

Tijdelijke tatoeages met henna zijn een populair vakantiesouvenir. Hennaversieringen zijn van oudsher geliefd in Arabische landen en India. Natuurlijke hennapasta, die is gemaakt van een plant, is groenbruin van kleur. Na beschildering met pure henna verschijnt na een paar uur een oranje tot bruinrood patroon. Als de pasta zwart is of na het aanbrengen al na een uur mag worden verwijderd, gaat het zeker om black henna. Gewoonlijk moet de pasta zo lang mogelijk blijven zitten.

Europese toezichthouders gaan een voorlichtingscampagne starten om op de risico's te wijzen. Drie jaar geleden waarschuwde de VWA ook al voor black henna.