Rutte: kabinet beseft filecrisis onvoldoende

Het kabinet beseft onvoldoende dat het fileprobleem in Nederland de omvang van een crisis heeft aangenomen. Het heeft in elk geval nog geen begin gemaakt om die crisis te bezweren. VVD-leider Mark Rutte zei dat vandaag tijdens het Nationaal File Forum in Bussum.

Rutte pleitte daar voor een ''én-én-énbeleid'' om de files te bestrijden. Er moet extra geld komen voor de aanleg van wegen (zo snel mogelijk 4000 km asfalt erbij). Maar er zijn ook meer financiële middelen nodig voor verbetering van het openbaar vervoer en voor het bevorderen van tele- en thuiswerken.

Daarnaast wil Rutte drastisch snoeien in de regeltjes en procedures die de bouw van wegen en andere verbindingen belemmeren. Ook de ''idiote regelgeving rond luchtkwaliteit'' moet op de helling.

Het gebrek aan urgentie bij het kabinet komt volgens Rutte doordat het andere prioriteiten heeft dan het wegwerken van de files. Zo geeft het vele miljoenen uit aan ''leuke linkse dingetjes, die voor een groot deel worden betaald uit de zak van de automobilist'', zoals extra geld voor ontwikkelingshulp of oude wijken. Bovendien is er sprake van 'linkse mythes', bijvoorbeeld dat ''Nederland asfalteert'' of dat het fileprobleem kan worden opgelost met alleen meer openbaar vervoer, aldus Rutte.

De VVD-leider wil dat het kabinet ophoudt ''mensen uit hun auto te pesten. Mensen die de auto niet uit kunnen, omdat ze die nodig hebben voor hun werk - of om van en naar hun werk te komen.''

Rutte kondigde in Bussum aan dat de Partij voor de Filerijder van Luc van Bussel een speciale 'file-expertisecel' in de VVD gaat vormen onder de naam 'A-orta'.