Voetbal: Zenit wint UEFA Cup

Zenit St. Petersburg is er in geslaagd om de UEFA Cup te winnen. De ploeg van trainer Dick Advocaat was in het City of Manchester Stadium in Manchester te sterk voor Glasgow Rangers. Het werd 2-0, Denisov en Zirianov waren verantwoordelijk voor de doelpunten.

Dick Advocaat had in de finale van de UEFA Cup geen basisplaats voor Fernando Ricksen. De enige Nederlander in Russische dienst begon daarom op de bank. Verder werd Pavel Pogrebnyak vervangen door Fatih Tekke. Bij Glasgow Rangers zaten onder andere Kris Boyd, Nacho Novo en Lee McCulloch op de bank. Jean-Claude Darcheville was de enige aanvaller bij de Schotten.

In het eerste minuten van de finale om de UEFA Cup wisten de twee ploegen al een goede kans te creëren. Arsjavin schoot echter in het zijnet en Whittaker had zijn vizier ook niet op scherp staan. Daarna zakte het duel een beetje in en golfde het spel voornamelijk op en neer. Toch wist één van de ploegen af en toe nog voor het doel van de tegenstander op te duiken. De Schotse ploeg trok zich, naarmate de eerste helft vorderde, steeds verder terug op de eerste helft en speelde overwegend tam.

In het vervolg had Zenit St. Petersburg het betere van het spel en verdiende de openingstreffer. Het duel was voor rust voornamelijk éénrichtingsverkeer, want Glasgow Rangers bleef met veel spelers achter de bal en liet de Russen het spel maken. Dit leverde ruim tien minuten voor de rust nog kansen op voor Anjoekov en Zirianov. Zij waren echter niet zuiver in de afronding, waardoor Alexander de schoten eenvoudig wist te keren. Toch wist de Schotse ploeg nog voor gevaar te zorgen na een vrije trap. Dit leverde uiteindelijk niets op.

Na tien minuten in de tweede helft kreeg Glasgow Rangers, via Darcheville, de grootste kans tot nu toe. De Franse aanvaller wist de bal echter niet in het doel te krijgen. Ook het flipperkast-effect wat daarna ontstond, leverde geen treffer op. Na deze actie werd het tempo opgeschroefd, waardoor er voor beide ploegen meer ruimte ontstond. Na iets meer dan een uur spelen kreeg Whittaker alle ruimte om te schieten. Uiteindelijk wist een verdediger van Zenit St. Petersburg de bal weg te werken. Aan de andere kant speelde Arsjavin Alexander uit, maar een treffer leverde dit niet op.

In de 71e minuut kwam Zenit St. Petersburg verdiend op voorsprong. Denisov wist een goede aanval van de Russen perfect af te ronden. Kort na het eerste doelpunt kreeg Zirianov de mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar hij schoot de bal naast. Inmiddels had de trainer van Glasgow Rangers twee aanvallers in het veld gebracht. De Russische ploeg leek het allemaal prima te vinden en kwam zelfs nog een aantal keer in de buurt van Alexander. Aan de andere kant zorgden Darcheville en Novo nog voor gevaar, maar Zenit St. Petersburg pakte uiteindelijk de UEFA Cup door in de allerlaatste minuut van de extra tijd via Zirianov nog de tweede treffer te noteren..


Karakteristieken

Zenit St. Petersburg - Glasgow Rangers 2-0
71’ Denisov 1-0
90’ + 3 Zirianov 2-0

Toeschouwers: 47.726
Scheidsrechter: Frödjfeldt (Zwe)
Stadion: City of Manchester Stadium, Manchester
Gele kaart: Malafejev (Zenit St. Petersburg)

Opstellingen

Zenit St. Petersburg: Malafejev, Anjoekov, Krizanac, Sjirokov, Sirl, Zirianov, Timotsjoek, Denisov, Faizulin (Kim/90+3), Fatih Tekke, Arsjavin

Glasgow Rangers: Neil Alexander, Broadfoot, Cuellar, Weir, Papac (Novo/77), Whittaker (Boyd/86), Ferguson, Thomson, Davis, Hemdani (McCulloch/80), Darcheville

 

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK!voetbalmanager