Franco stal Cliffs Songfestivalwinst

Cliff Richard had met zijn latere wereldhit Congratulations het Songfestival van 1968 gewonnen als de Spaanse dictator Franco zich die winst destijds niet achter de schermen had toegeëigend. Dat blijkt uit een Spaanse documentaire.

Sir Cliff Richard greep in 1968 net naast de winst op het Eurovisiesongfestival. Het verschil met de winnende Spaanse inzending was slechts één punt. Veertig jaar na dato blijkt nu dat dictator Francisco Franco, toen nog de baas in Spanje, zich van de winst op Songfestival wilde verzekeren om zo de Spaanse toeristenindustrie een boost te geven. Spaanse tv-bazen gingen overal in Europa bij hun collega's langs om die over te halen op het Spaanse liedje La, La, La te stemmen. In ruil daarvoor zouden de Spanjaarden programma's van de Europese zenders kopen.

La, La, La van Massiel was destijds de eerste overwinning op het Songfestival voor Spanje. Ze wonnen daarna nog slechts éénmaal: een jaar later toen de winst door vier landen gedeeld werd. Het liedje Congratulations won dan wel niet, maar werd uiteindelijk in veel landen een nummer 1-hit.


Oordeel zelf: 'Congratulations' van Cliff Richard...


... of 'La, La, La' van Massiel?