FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 mei 2008

Franco stal Cliffs Songfestivalwinst

Cliff Richard had met zijn latere wereldhit Congratulations het Songfestival van 1968 gewonnen als de Spaanse dictator Franco zich die winst destijds niet achter de schermen had toegeëigend. Dat blijkt uit een Spaanse documentaire.

Sir Cliff Richard greep in 1968 net naast de winst op het Eurovisiesongfestival. Het verschil met de winnende Spaanse inzending was slechts één punt. Veertig jaar na dato blijkt nu dat dictator Francisco Franco, toen nog de baas in Spanje, zich van de winst op Songfestival wilde verzekeren om zo de Spaanse toeristenindustrie een boost te geven. Spaanse tv-bazen gingen overal in Europa bij hun collega's langs om die over te halen op het Spaanse liedje La, La, La te stemmen. In ruil daarvoor zouden de Spanjaarden programma's van de Europese zenders kopen.

La, La, La van Massiel was destijds de eerste overwinning op het Songfestival voor Spanje. Ze wonnen daarna nog slechts éénmaal: een jaar later toen de winst door vier landen gedeeld werd. Het liedje Congratulations won dan wel niet, maar werd uiteindelijk in veel landen een nummer 1-hit.


Oordeel zelf: 'Congratulations' van Cliff Richard...


... of 'La, La, La' van Massiel?

[upd] Jongetje gevonden op station Dordrecht

De politie heeft vanmiddag op het station van Dordrecht een dolend jongetje gevonden. De knul, die een jaar of acht oud is, liep zonder volwassenen rond op de perrons. Dit viel NS-personeel op, dat vervolgens de politie waarschuwde.

De jongen had geen identiteitspapieren bij zich. Hij praat Nederlands, maar geeft volgens een zegsvrouw onduidelijke antwoorden op vragen. Vermoedelijk heeft hij een geestelijke beperking.

De politie heeft geen idee wie de ouders zijn en of zij de jongen opzettelijk alleen hebben gelaten. Volgens de voorlichtster is voor de komende nacht een slaapplaats voor hem geregeld.

Update 22.55 uur
De moeder van het jongetje heeft zich vanavond gemeld. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het blijkt te gaan om een 9-jarige jongen die lijdt aan autisme. Hoe de knul, die in Spijkenisse woont, op het Dordtse station is beland, is nog onduidelijk. De moeder wordt nu door de politie gehoord.

Zimbabwe krijgt biljet van 250.000.000 $

De centrale bank van Zimbabwe gaat een bankbiljet uitbrengen van 250 miljoen Zimbabwaanse dollar. Dit heeft de staatstelevisie van het Afrikaanse land vandaag gemeld.

Zimbabwe heeft de hoogste inflatie ter wereld: 165.000 procent. Tot nu toe was de grootste coupure 50 miljoen dollar. Het nieuwe bankbiljet van een kwart miljard wordt uitgebracht "voor het gemak van de bankklanten en het bedrijfsleven", aldus de centrale bank.

Man bewaart 300 katten in vriezer

De politie van de Amerikaanse staat Californië heeft een 47-jarige man gearresteerd omdat hij er wel een heel vreemde hobby op nahield. De man bleek te beschikken over drie diepvrieskisten gevuld met zo'n driehonderd kattenlijkjes. Daarnaast liepen er nog dertig levende katten rond in het met kattenstront besmeurde optrekje van Michael Vondueren.

Toen de agenten het huis van de man wilden inspecteren, stribbelde hij flink tegen. Omdat Vondueren ook nogeens een automatisch wapen in bezit bleek te hebben, is hij door de politie in de boeien geslagen. Naast alle levende en dode katten, woonde ook Vonduerens 81-jarige moeder bij zoonlief in. Over het motief van de kattenliefhebber is nog niets bekend.

Jeremy Clarkson: "GTA IV is niet de oorzaak van geweld"

Columnist en TV presentator Jeremy Clarkson heeft vandaag, in tegendeel tot de anderen, laten weten dat Grand Theft Auto IV niet de oorzaak van geweld is. Dat stond in zijn meest recente column in The Sun, een Engels dagblad. Clarkson heeft GTA IV gespeeld en kreeg niet meteen het idee om naar buiten te gaan en vervolgens mensen te gaan vermoorden. We citeren hem:

"This week the latest version of videogame Grand Theft Auto hit the shelves -- and pretty soon it will be cited as the reason why people feel compelled to lock their children in cellars, why Israel cannot find peace with the Palestinians and why everyone in Britain has been stabbed.

Hmmm, I played an earlier version of the game and must say that at no point did I feel the need to go outside and chop off a prostitute's head. In fact, as is the case with most videogames, I hadn't a clue what was going on. I sat there, frantically stabbing at all the buttons, until a message on the screen told me the game was over.

It was annoying. Not dangerous."

Ook al vond hij de game irritant, een positief artikel over GTA IV is altijd welkom. Er zijn volgens onze beste man geen redenen om maatregelen te nemen. Zoals Jeremy het al zegt; er zijn genoeg andere dingen op de wereld die belangrijker zijn, denk aan het conflict tussen IsraŽl en Palestina en het terrorisme.

Voetbal: Uitslag Ajax - SC Heerenveen

Ajax heeft de tweede ronde van de play-offs bereikt. In de Amsterdam ArenA werd SC Heerenveen met 3-1 verslagen. Eerder werd de uitwedstrijd met 1-2 gewonnen door de Amsterdammers.

De wedstrijd startte matig en aanvankelijk leek het erop dat er niets op het spel stond. De wedstrijd ontbrandde pas bij de tweede gele kaart voor Heerenveen-speler Bradley. Even later verdiende jongeling Sarpong een strafschop, die benut werd door Perez.

Opeens begon Ajax fel te spelen en begon het elftal te draaien. De Amsterdammers konden via Rommedahl en Perez uitlopen naar 3-0 en daarmee zat de wedstrijd definitief op slot. Pranjic pikte nog een doelpuntje mee na knullig verdedigen bij Ajax, maar de wedstrijd was al gespeeld.

Statistieken

45+5’ Perez (penalty) 1-0
48’ Rommedahl 2-0
55’ Perez 3-0
63’ Pranjic 3-1

Toeschouwers: 49.144
Scheidsrechter: Van Egmond
Stadion: Amsterdam ArenA
Gele kaart: Vertonghen, Emanuelson (Ajax), Breuer, van Dijk (SC Heerenveen)
Rode kaart: Bradley (39/2xg) (SC Heerenveen)

Opstellingen

Ajax: Stekelenburg (Gentenaar/46), Silva, Heitinga, Vertonghen, Emanuelson, Gabri, Perez (Bakircioglü/68), Lindgren, Suárez (Rommedahl/40), Huntelaar, Sarpong

SC Heerenveen: van Dijk, Zuiverloon, Breuer, Dingsdag, Jong-a-Pin, Grindheim, Roorda (Svec/57), Bradley, Pranjic, Sibon (Paulo Henrique/56), Beerens (Poulsen/59)

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Boze menigte verdrijft bonnenschrijvende agenten

Een woedende menigte van meer dan 200 personen heeft in Turijn agenten op de vlucht gedreven terwijl ze parkeerbonnen aan het uitdelen waren. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA vandaag gemeld.

Drie agenten raakten gewond bij het incident in de nacht van zaterdag op zondag. De politie bekeurt al weken scherp op de Piazza Vittorio in hartje Turijn, waar vooral in het weekend de doorstroming wordt belemmerd door foutief geparkeerde auto's.

Uitslag Ajax - SC Heerenveen

Vanavond werd een return in het kader van de play-offs voor een plekje in de Champions League gespeeld. Hieronder vind je de statistieken terug.

Ajax - SC Heerenveen 3-1 (2-1)
45+5’ Perez (penalty 1-0
48’ Rommedahl 2-0
55’ Perez 3-0
63’ Pranjic 3-1

Toeschouwers: 49.144
Scheidsrechter: van Egmond
Stadion: Amsterdam ArenA
Gele kaart: Vertonghen, Emanuelson (Ajax), Breuer, van Dijk (SC Heerenveen)
Rode kaart: Bradley (39/2xg) (SC Heerenveen)

Opstellingen

Ajax: Stekelenburg (Gentenaar/46), Silva, Heitinga, Vertonghen, Emanuelson, Gabri, Perez (BakircioglŁ/68), Lindgren, SuŠrez (Rommedahl/40), Huntelaar, Sarpong

SC Heerenveen: van Dijk, Zuiverloon, Breuer, Dingsdag, Jong-a-Pin, Grindheim, Roorda (Svec/57), Bradley, Pranjic, Sibon (Paulo Henrique/56), Beerens (Poulsen/59)

Light gaat FOK!sport verlaten

Na maar liefst vijf jaar crew te zijn geweest, heeft Light besloten om te stoppen met zijn werk voor FOK!sport. Op 5 mei was het precies vijf jaar geleden dat hij crewlid werd.

Hij begon in 2003 als nieuwsposter, waar hij zoals hij zelf zei, "Netjes mijn quotum haalde." Omdat hij toch wat meer in zijn mars bleek te hebben, werd hij na een half jaar ingezet als developer voor FOK!sport. De site zoals hij nu is, hebben we grotendeels aan hem te danken. Maar ook heeft hij gewerkt aan de vele managers die FOK!sport sindsdien heeft gehad. Als er problemen waren, was Light er altijd om het weer te 'fixen'.

Light, we kunnen je niet genoeg bedanken voor al het werk dat je de afgelopen jaren allemaal hebt verricht. We wensen je veel plezier met je crewloze leven. En mogelijk kom je nog eens terug!

Light: bedankt!

CNN: "Kinderen worden door GTA IV potentiële moordenaars!"

We kunnen een nieuw relletje aan het lijstje toevoegen, wat betreft de problemen die GTA IV wel niet zou geven. Een tijdje terug kwamen de moeders die tegen het onder invloed rijden zijn in het nieuws, omdat ze niet tevreden waren over het feit dat je in GTA IV dronken achter het stuur kan. Deze keer maakt een CNN-reporter zich zorgen over de invloed van GTA IV op gamers, maar met de nadruk op kinderen.

Glenn Beck is de man die niet blij is met GTA IV. Volgens hem worden door het spel kinderen getraind om moordenaars te worden. Ook vindt hij het onsmakelijk dat je in het spel prostituees kunt oppikken, en vervolgens kunt vermoorden. Maar er zijn ook andere redenen, want je kunt in GTA IV ook agenten in de brand steken. Dat is gewoonweg onacceptabel.

Wij hebben beelden van de desbetreffende aflevering, en die mogen jullie uiteraard bekijken. Alleen onder ťťn voorwaarde: jullie mogen geen moordenaars worden.

Jongen door dak gezakt

In Wierden is op een boerderij een 15-jarige jongen door een dak van een paardenstal gevallen. Het ongeval gebeurde op het erf van de ouders van het slachtoffer. De jongen viel ongeveer vijf meter naar beneden. Hij is daarbij ernstig gewond geraakt. Dat heeft de politie vandaag gemeld.

De jongen was bezig met werkzaamheden op het dak van de paardenstal. Eén van de golfplaten van het dak bezweek toen. Hij is met nog onbekend letsel naar een ziekenhuis in Enschede afgevoerd.

[A1GP] Eindstand 2007/2008

Team Zwitserland is de winnaar van het A1 Grand Prix-seizoen 2007/2008. Nieuw-Zeeland won het zilver, gevolgd door Groot-BrittanniŽ. Team Nederland legde beslag op de zevende plaats in het kampioenschap. Libanon had de twijfelachtige eer van hekkensluiter: het team behaalde geen enkele punt.

PosTeamPuntenWinstPodiumTop 10Poles
1Zwitserland168411176
2Nieuw-Zeeland12746172
3Groot-BrittanniŽ12628141
4Frankrijk11817152
5Zuid-Afrika9624134
6Ierland941413-
7Nederland87-2161
8Duitsland8323121
9Canada751582
10India6122111
11Portugal59-310-
12Verenigde Staten56139-
13China55-111-
14BraziliŽ44-19-
15MaleisiŽ25--6-
16Mexico22--4-
17AustraliŽ20--5-
18ItaliŽ12--5-
19TsjechiŽ10--3-
20Pakistan1--1-
21IndonesiŽ1--1-
22Libanon0----

Naast de eindstand was er ook nog het jaarlijkse A1-gala, waarop de A1GP-awards werden uitgereikt.

Beste raceA1GP Mexico
Meest verbeterde teamA1 Team Ierland
Rookie van het jaarRobert Wickens, A1 Team Canada
Meest spectaculaire inhaalmanoeuvreRobert Wickens, A1 Team Canada
Favoriet team op A1GP.comA1 Team MaleisiŽ
Team met de beste PRA1 Team Nederland
Best gepresenteerde teamA1 Team Ierland
Beste verslaande TV-zenderESPN STAR Sports

Prijsvragennieuws week 19

Alweer een week of drie geleden stond er voor het laatst een bericht met winnaars van de FOK!prijsvragen online. Het is dus weer hoogste tijd om een aantal winnaars bekend te maken.

iBood.com stelde een BenQ fotocamera beschikbaar en voor de verliezer een oplaadbare muis!

De Logitech Cordless Click! en een Rechargeable Optical Mouse gaat naar:
Joachim Stiller

De BenQ DC T700 digitale fotocamera heeft ook een nieuwe eigenaar gevonden namelijk:
Rob Ronalds

Ook gaven we een aantal Blu-Ray schijven weg van I Am Legend. De winnaars hiervan zijn:
MacManus
-Marjo-
Powwow
ellywels
-blowhan-

Ook mochten we vijf premiumpakketten weggeven en deze gaan naar:
wuppi
novarellum
TjalleVeldt
Vuile
denbosch75

Als laatste gaf X-toys vijfmaal een intieme massage via USB weg.
lunatix13
Martijnnissen
Shaguar
hansplugin
bballer89

Ben je ditmaal in de prijzen gevallen? Namens de hele FOK!crew van harte gefeliciteerd!. De winnaars zullen met een aantal weken hun prijzen ontvangen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je natuurlijk altijd met ons mailen.

O'Sullivan wereldkampioen snooker

Ronnie O'Sullivan heeft het wereldkampioenschap snooker op het zijn naam geschreven. In de finale in Sheffield werd Ali Carter vrij gemakkelijk aan de kant geschoven: 18-8.

O'Sullivan won het eerste frame en hoefde zijn leiding nimmer af te staan. De Engelsman, die reeds tweemaal eerder de titel won, liep al zeer snel uit naar 3-0. Carter kon slechts krampachtig aanhaken, en keek na de eerste sessie al tegen een 6-2 achterstand aan. In de avondsessie op zondag ging het niet veel beter voor Carter, terwijl Rocket Ronnie verder ging met domineren. Foutloos was het allemaal niet, maar zodra hij een break moest beŽindigen waren zijn safety's zo goed dat zijn opponent weinig in kon brengen.

Vanmiddag kon de 32-jarige O'Sullivan beginnen met een 11-5 voorsprong, en wist hij de foutjes van Carter wederom af te straffen. Hij won de sessie opnieuw, en liep uit naar 16-8. Hierdoor had hij nog slechts twee frames nodig in de beslissende sessie. Carter leek nog een beetje terug te kunnen doen, maar een fout voorkwam een extra frame voor hem, terwijl O'Sullivan het afmaakte. Voor de 28-jarige Carter was het pas zijn eerste finale in een rankingtoernooi.

Vrouw vermoord na update Facebook

Een vrouw die op de Amerikaanse site Facebook onthulde dat ze van plan was te scheiden, heeft die bekentenis met de dood moeten bekopen. Haar man heeft haar namelijk direct na de onthulling om zeep geholpen. Na de moord op zijn vrouw maakte hij zichzelf ook nog van kant. Het echtpaar Grinhaff uit het Engelse Barnsley heeft twee dochters van vier en veertien achtergelaten.

De 42-jarige Tracey had een dag voor haar dood op haar profielpagina van Facebook, de Amerikaanse equivalent van het Nederlandse Hyves, geschreven dat ze bij haar man Gary weg wilde. "Ben al 16 jaar getrouwd, maar al 26 jaar bij elkaar. God wat maakt me dat oud!", schreef ze. Nog geen dag later werd ze levenloos aangetroffen achter het schuurtje bij hun woning. Een landarbeider vond even later het lichaam van haar man.

De buren van het stel heeft het echtpaar omschreven als het perfecte koppel. Groot was dan ook voor hen de schrik toen de dochters Grinhaff bij hen aanbelden met de mededeling dat ze een briefje hadden gevonden en er iets vreselijks was gebeurd. Vrienden van het stel hebben echter uit de doeken gedaan dat Tracey een verhouding had met een andere man, maar was betrapt door Gary.

Hockeysters treffen AustraliŽ en China

Het Nederlandse vrouwenhockeyteam moet het tijdens de Olympische Spelen onder meer opnemen tegen AustraliŽ en China.

Verder komt Nederland in groep A ook nog uit tegen Zuid-Afrika en Zuid-Korea. Bondscoach Marc Lammers was niet verrast door de loting:"De FIH maakt de indeling op basis van de wereldranglijst. Op deze manier krijg je twee gelijkwaardige poules. Ik wist dus al dat we onder meer AustraliŽ en China zouden treffen. Op papier zijn dat absoluut de zwaarste tegenstanders."

Beide ploegen zijn bekend voor Nederland:"We hebben al zo vaak tegen ze geoefend. Echte geheimen hebben ze niet voor me. In de Champions Trophy later deze maand spelen we tegen zowel AustraliŽ als China. Zij zullen daar op volle sterkte zijn, terwijl mijn team een aantal belangrijke internationals mist vanwege de play-offs. We kunnen daar ons voordeel mee doen. AustraliŽ is een fysiek en conditioneel sterk team. China en Zuid-Korea zijn ook landen die het meer van fysieke kracht moeten hebben. De meer hockeyende landen, waartoe wij ook behoren, zitten in de andere groep"

In de andere poule zitten olympisch kampioen Duitsland, ArgentiniŽ, Japan, Nieuw-Zeeland, Groot-BrittanniŽ en de Verenigde Staten.

Expeditie ex-borstkankerpatiŽnten afgebroken

Een groep ex-borstkankerpatiënten die op een internationale expeditie was naar Groenland keert vanavond voortijdig terug naar Brussel. Wegens de slechte weersomstandigheden en een virus was het onmogelijk verder te gaan.

De expeditie, waaraan ook de Nederlandse Florence van Rijsbergen uit Roosendaal meedeed, zat een aantal dagen vast doordat windstoten van 150 kilometer per uur over het ijs raasden. Nadat een virus uitbrak onder een groot deel van de expeditieleden is de reis stopgezet.

De expeditie was een initiatief van de Belgische journaliste Katelijne van Heukelom. Zij wilde met de expeditie aandacht vragen voor moeilijkheden die veel ex-kankerpatiënten ondervinden met bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek.

Dronken Koeweiter gijzelt joodse tieners

Een dronken man uit Koeweit heeft maandagochtend in een hotel in Warschau kort enkele joodse Brazilianen gegijzeld. De man zou hebben beweerd een bom bij zich te hebben.

De Brazilianen -alledrie 16 jaar oud- werden door de man zijn hotelkamer ingetrokken, zei de politie. Beveiligers van het hotel kwamen meteen in actie, maar belden de politie toen de man over explosieven begon. De politie deed vervolgens een inval in de kamer en rekende de Koeweiter zonder verdere problemen in. Hij was echter te dronken om te kunnen worden verhoord. Over zijn motief is nog niets bekend.

Geen van de Brazilianen raakte bij het incident gewond. Het hotel is doorzocht en er zijn geen explosieven aangetroffen.

De Brazilianen zijn in Polen om deel te nemen aan een Holocaust-herdenking in het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Die wordt donderdag gehouden. Er worden tienduizend mensen verwacht, vooral joden.

Musical over Steve Irwin in de maak

De Australische acteur en auteur Robert Bertram werkt aan een musical over krokodillenjager Steve Irwin. Hij baseert zijn voorstelling op het boek My Steve van echtgenote Terri Irwin. Bertram kwam op het idee toen hij tot tranen toe geroerd was door het openhartige relaas van Terri. Dat meldt de Australische krant The Courier Mail op haar website.

Bertram beklemtoont dat het een serieuze musical wordt die uitdraagt waar Steve Irwin als mens voor stond. "Steve was zoveel méér dan de rare clown die veel mensen in hem zagen. Al zullen de dansjes van Steve en Terri natuurlijk wel grappig worden." De teksten van de musical moeten binnen een jaar klaar zijn. Bertram is op dit moment als acteur te zien in een musical over de voormalige Australische premier Paul Keating.

Flamini van Arsenal naar AC Milan

AC Milan heeft zich versterkt met Mathieu Flamini. De middenvelder komt over van Arsenal.

Omdat het contract van Flamini bij Arsenal afliep kon hij gratis vertrekken. Diverse grote clubs waren daarom in hem geÔnteresseerd. Uiteindelijk koos Flamini dus voor AC Milan. "Ik ben heel gelukkig. Bedankt," aldus de Fransman. Flamini moet de opvolger worden van Gennaro Gattuso, de Italiaan heeft laten weten dat hij overweegt naar Engeland te vertrekken.

Langste onderzeese elektriciteitskabel in bedrijf

's Werelds langste onderzeese kabel voor elektriciteitstransport wordt morgen in bedrijf genomen. De 580 kilometer lange kabel moet de elektriciteitsstelsels van Nederland en Noorwegen met elkaar verbinden.

De zogenoemde NorNed-kabel heeft een capaciteit van 700 megawatt. Door de kabel onstaat een elektriciteitsmarkt voor 200 miljoen consumenten. Volgens TenneT draagt de NorNed-kabel bij aan stabielere elektriciteitsprijzen in Europa.

Olieprijs voor het eerst boven de 120 dollar

De prijs van ruwe olie is door onder meer onrust in olieland Nigeria en hernieuwde spanningen rond Iran, gestegen tot een nieuwe recordstand. Handelaren telden vandaag voor het eerst meer dan 120 dollar neer voor een vat ruwe olie van 159 liter.

De olieprijs bereikte een piek van 120,36 dollar per vat, om daarna iets terug te zakken. Ruwe olie is sinds het begin van het jaar steeds duurder geworden, nadat begin januari voor het eerst de grens van 100 dollar gepasseerd werd. Vooral de zwakke dollar draagt bij aan de prijsstijgingen.

KrŁzen blijft bij Heracles

Hendrie KrŁzen zal zijn huidige contract met Heracles uitdienen en vertrekt daarom niet naar Feyenoord. Dit maakte de assistent-trainer van de ploeg uit Almelo dit weekend bekend.

KrŁzen had de afgelopen weken diverse gesprekken met zowel Heracles als Feyenoord. Uiteindelijk heeft hij besloten om bij de Almelose formatie te blijven. Het bestuur en de directie waren erg blij met de uitkomst, omdat de 44-jarige trainer door zijn ervaring een belangrijke rol speelt.

"Ik heb mijn gevoel laten spreken en ben blij met de gemaakte keuze", liet KrŁzen in een reactie weten.

Man wil 'In God We Trust' heten

Een 57-jarige man uit het Amerikaanse Zion in de staat Illionois is naar de rechtbank gestapt omdat hij zijn huidige naam beu is. Steve Kreuscher wil vanaf nu met de woorden 'In God We Trust' worden aangesproken.

Kreuscher wil de naam omdat hij bang is dat onder druk van atheïsten de inscriptie 'In God We Trust' moet verdwijnen van de Amerikaanse muntstukken. "Die nieuwe naam zou de hulp die ik van God in moeilijke tijden heb gekregen symboliseren", verklaart Kreuscher, oftewel 'In God We Trust'.

Haase naar Siemens Open

Robin Haase zal in juli acte de prťsence geven tijdens de Siemens Open. Dat is een challengertoernooi en wordt in Scheveningen gehouden. De tennisser is volgens de organisatie de eerste die heeft toegezegd te komen.

Haase was dertien jaar actief op het complex waar het toernooi wordt gehouden. "Het is altijd leuk om in Nederland te spelen, zeker op je eigen club. Ik ken daar bijna iedereen", liet de Nederlander tegenover. De challenger vindt van 7 tot en met 13 juli plaats.

FOK!radio: Antispammers claimen overwinning

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Je wist het misschien niet, maar de spam is jarig. De ongevraagde reclameberichten in je mailbox bestonden dit weekend 30 jaar. Het lijkt erop dat de hoeveel spam alleen maar groter wordt, maar volgens Spamexperts.com is de spam overwonnen. De grootste overlast is inmiddels opgelost, zeggen zij. Hoewel analisten in 2007 voorspelden dat allerlei nieuwe vormen van spam in 2008 in de mailbox zouden komen, valt het allemaal wel mee. Maar is dat wel zo? Krijgen we ooit nog een spamvrije wereld? En juichen we niet wat vroeg? We vragen het aan een spamexpert die beweert dat spam de beste tijd heeft gehad. Luisteren dus, vanavond live vanaf 20:00 uur!

Is volgens jou het probleem met spam opgelost? Stem hier op de poll (rechts onder in beeld).

We kwamen onlangs meer te weten over Dirkh. Zo stuurt hij hele lieve kaartjes naar mede-FOK!kers die in het ziekenhuis liggen. Nu nam hij als columnist wraak, met name op Yvonne. Zij komt op haar beurt vanavond met een antwoord. Of ze Dirkh aan het huilen krijgt, hoor je dus vanavond. Natuurlijk hoor je ook het laatste nieuws over FOK!. TheGrandWazoo is de columnist van dienst.

En vanavond geen Nolius in de studio, maar Martijn presenteert met een dame die het niet schuwt om het over een veelbesproken onderwerp te praten: seks.

Sommige dingen veranderen nooit. Zo kun je uiteraard mee praten via ons irc-kanaal #fokradio. Het kan ook via Skype. Je kunt ons bellen op actionradiolive. Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?

FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC


Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

Ook Engels naar de Giro d'Italia

Addy Engels is door zijn ploeg Quick-Step opgenomen in de selectie voor de Giro d'Italia, die aanstaande zaterdag van start gaat. Hiermee is de renner de vierde Nederlander die aan de start van de Italiaanse koers staat.

Eerder maakte Rabobank al bekend met drie Nederlanders te starten, namelijk Bram de Groot, Theo Eltink en Gerben LŲwik of Michiel Elijzen. Engels deed in 2002 ook al mee aan de Giro en eindigde destijds als 23e in het eindklassement.

In 2006 wist Engels bijna een etappe in de wacht te slepen, maar moest het uiteindelijk met de tweede plaats doen. In de Giro d'Italia van dit jaar krijgt de Nederlander gezelschap van de Italianen Paolo Bettini, Giovanni Visconti, Mauro Facci, Andrea Tonti, de Spanjaard Juan Manuel GŠrate, de Rus Aleksandr Jefimkin en de Belg Kevin Seeldraeyers.

Verkerk met wildcard naar Dutch Open

Martin Verkerk zal tijdens de Dutch Open in actie komen. De tennisser uit Alphen aan den Rijn ontving namelijk een wildcard van de organisatie. Dit maakte Hans Felius, directeur van het toernooi in Amersfoort, maandag bekend.

Verkerk wist de Dutch Open in 2004 nog op zijn naam te schrijven, maar raakte daarna geblesseerd aan zijn schouder en speelde nauwelijks nog wedstrijden. Inmiddels is de tennisser druk bezig met een succesvolle comeback. Zo wist hij in april de challenger van Athene te winnen.

"Een positief gebaar van Hans Felius. Ik heb hem benaderd voor een wildcard en hij gaf als antwoord, dat als ik fit was ik zeker een wildcard verdiende. Dat was op veel andere plaatsen wel anders. Ik merkte, dat hij waardeerde wat ik eerder bij het Dutch Open heb neergezet", aldus Verkerk in een persbericht.

De Dutch Open begint op 12 juli met het kwalificatietoernooi. Acht dagen later staat de finale op het programma.

Vrouw gewond bij gasexplosie in Amsterdam

Een vrouw is gewond geraakt bij een gasexplosie in Amsterdam. Ze liep volgens de brandweer rond 16.45 uur langs een huis aan de 2e Jan van der Heijdenstraat op het moment dat er in de woning een ontploffing plaatsvond. Ze werd geraakt door rondvliegend brandend materiaal en is met brandwonden afgevoerd naar een ziekenhuis. Het is niet bekend hoe zwaar de verwondingen zijn en wie de vrouw is.

De brandweer bevrijdde twee mensen uit het brandende huis in De Pijp. Zij raakten niet gewond. Rond 17.30 uur was de brand geblust. De zolder van het huis is uitgebrand. De oorzaak van de gasexplosie is nog niet bekend.

Rijksmuseum zet zinnen op moordwapen Van der G.

De conservator van het Rijksmuseum zou het wapen waarmee Volkert van der G. Pim Fortuyn heeft vermoord best in de collectie willen hebben. Dat zegt Eveline Sint Nicolaas in een interview in Oog, het magazine van het Amsterdamse museum.

Een woordvoerder van het museum benadrukt maandag dat het slechts om een gedachtesprong gaat en dat 'geen enkele sprake' is van concrete plannen daartoe. "Er zijn zo veel dingen die we willen hebben."

Mocht het er toch van komen, dan zou het pistool niet het enige wapen in het museum zijn waarmee iemand om het leven is gebracht. Het zwaard waarmee Johan van Oldenbarnevelt is onthoofd, ligt er ook.

Volkert van der G. werd in juli 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002.

Man geeft meer om monitor dan om vriendin

Omdat artsen van het Groningse ziekenhuis UMCG alles op alles zetten om het leven van zijn vriendin te redden, besloot een 41-jarige man te kijken of er in het ziekenhuis wat te jatten viel. Een beeldscherm wist de aandacht van de Zoetermeerder te trekken en hij besloot deze mee te nemen.

Een medewerker van het ziekenhuis zag toevallig hoe de dief de monitor in een schort wikkelde en ermee naar de behandelkamer van zijn vriendin liep. De opgetrommelde agenten hadden hun handen meer dan vol aan de scheldende dief. Uiteindelijk wist men hem in de boeien te slaan en te verhoren.

Bammer veel te sterk voor Krajicek

MichaŽlla Krajicek heeft ook haar achtste optreden van 2008 niet weten te winnen. In Berlijn wist de Nederlandse tennisster geen vuist te maken tegen Sybille Bammer uit Duitsland.

Bammer, de nummer 23 van de wereldranglijst, had slechts twee sets nodig om zich van Krajicek te ontdoen. De setstanden waren 1-6 en 2-6. Twee jaar geleden stond het tweetal ook al tegenover elkaar. Destijds ging de winst ook al naar de Duitse.

A73 weer open voor verkeer

De snelweg A73 tussen Nijmegen en knooppunt Ewijk is vanavond rond zeven uur weer opengesteld voor het verkeer. Dat heeft de ANWB gemeld. Tot die tijd vond nog allerlei onderzoek plaats op de plek waar vanochtend vier mensen om het leven kwamen bij een aanrijding tussen twee vrachtwagens en een personenauto met caravan.

De politie verwacht volgens een woordvoerster pas morgen iets te kunnen zeggen over de identiteit van de vier slachtoffers die in de auto zaten. Ook over de toedracht van het ongeluk is dan pas iets meer bekend, aldus een zegsvrouw van de politie. Een vrachtwagen bestuurd door een 31-jarige Duitser reed achterop de personenauto, die een caravan trok. Die vloog meteen in brand. Ook de cabine van de vrachtauto vatte vlam. De chauffeur is opgenomen in een ziekenhuis in Nijmegen.

Uitslagen Engeland speelronde 37

Dit weekend werd in de Premier League de voorlaatste speelronde geweest. Manchester United en Chelsea hebben evenveel punten en zullen komende zondag gaan strijden om de titel. Een overzicht van de afgelopen speelronde is hieronder terug te vinden.

Nevland bezorgt Fulham belangrijke overwinning
Fulham heeft afgelopen weekend een belangrijke stap gezet om ook volgend seizoen in de Premier League uit te komen. De ploeg won namelijk met 2-0 van Birmingham City. Ook zij verkeren in degradatiezorgen en zullen komend weekend moeten winnen om zeker te zijn van lijfsbehoud.

De eerste treffer van de wedstrijd werd pas in de 52e minuut gemaakt. Brian McBride wist de doelman van Birmingham City te passeren. Pas in de slotfase wist Erik Nevland, voormalig speler van FC Groningen, de drie punten definitief veilig te stellen door de score verder op te hogen. Door deze zege heeft Fulham nu 33 punten uit 37 wedstrijden. Reading staat op hetzelfde aantal, maar heeft een slechter doelsaldo. Op de laatste speeldag zal dus beslist worden welke ploegen zullen degraderen.

Manchester United wint eenvoudig van West Ham United
Manchester United heeft zaterdag een eenvoudige zege op West Ham United geboekt. The Mancunians walsten over de bezoekers heen en wonnen uiteindelijk met 4-1. Mocht de ploeg van Sir Alex Ferguson volgend weekend van Wigan Athletic winnen, dan zijn ze kampioen van Engeland.

Manchester United wist het duel binnen een half uur al te beslissen. Cristiano Ronaldo trof in de derde en 24e minuut doel. Slechts twee minuten na de tweede treffer van de Portugees deed ook Tevez een duit in het zakje. Kort na de treffer van de Argentijn wist Ashton wat terug te doen voor de bezoekers. Kort daarna moest de ploeg uit Manchester met tien man verder, omdat Nani een kopstoot aan Neill verkocht en met rood van het veld werd gestuurd. Toch kwam de thuisploeg niet meer in de problemen. Na bijna een uur spelen werd er zelfs nog gescoord door Carrick.

Alle uitslagen van het afgelopen weekend:

ThuisUitEindstand
Manchester United West Ham United 4-1
Aston Villa Wigan Athletic 0-2
Blackburn Rovers Derby County 3-1
Middlesbrough Portsmouth 2-0
Reading FC Tottenham Hotspur 0-1
Fulham Birmingham City 2-0
Bolton Wanderers Sunderland 2-0
Arsenal Everton 1-0
Liverpool Manchester City 1-0
Newcastle United Chelsea 0-2

De stand:

#ClubWedstrijdenWGVPDoelsaldo
1 Manchester United 37 26 6 5 84 78-22
2 Chelsea 37259 3 8464-25
3 Arsenal 37 23 11 3 80 73-31
4 Liverpool 37 20 13 4 73 65-28
5 Everton 37 18 8 11 62 52-32
6 Aston Villa 37 16 11 10 59 69-49
7 Blackburn Rovers 37 15 13 9 58 49-44
8 Portsmouth 37 16 9 12 57 48-39
9 Manchester City 37 15 10 12 55 44-45
10 West Ham United 37 13 9 15 48 40-48
11 Tottenham Hotspur 37 11 13 13 46 66-59
12 Newcastle United 3711 10 1643 44-62
13 Wigan Athletic 37 10 10 17 40 34-49
14 Middlesbrough 37 9 12 16 39 35-52
15 Sunderland 37 11 6 20 39 36-58
16 Bolton Wanderers 37 9 9 19 36 35-53
17 Fulham 37 7 12 18 33 37-60
18 Reading FC 37 9 6 22 33 37-66
19 Birmingham City 37 7 11 19 32 42-61
20 Derby County 37 1 8 28 11 20-85

Programma laatste speelronde:

DatumThuisUit
11/05Everton Newcastle United
11/05Middlesbrough Manchester City
11/05Birmingham City Blackburn Rovers
11/05Chelsea Bolton Wanderers
11/05Derby County Reading FC
11/05Portsmouth Fulham
11/05Sunderland Arsenal
11/05Tottenham Hotspur Liverpool
11/05West Ham United Aston Villa
11/05Wigan Athletic Manchester United

Virusuitbraak in China bereikt Peking

Het dodelijke virus waardoor in China duizenden kinderen ziek zijn geworden, heeft de hoofdstad Peking bereikt. Dat meldde het officiële persbureau Xinhua vandaag. In Peking zijn tot dusver 1482 gevallen van de ziekte gemeld.

Het enterovirus 71 (EV71) heeft aan 26 mensen het leven gekost en 11.905 mensen zijn er mee besmet geraakt. Vooral de provincie Anhui is zwaar getroffen met ruim 5800 besmettingen, aldus de autoriteiten. De zeer besmettelijke ziekte veroorzaakt blaren in de mond en huiduitslag op handen en voeten. Het is ook bekend onder de naam hand-, voet- en mondziekte.

De ziekte brak twee maanden geleden voor het eerst uit in de oostelijke stad Fuyang. In eerste instantie hoefden lokale autoriteiten de ziekte niet centraal te melden, maar in het weekeinde veranderde de regering dit beleid en nu moeten alle uitbraken binnen 24 uur worden gemeld.

Binnenvaartschipper overboord geslagen

Een binnenvaartschipper is maandag overboord geslagen op het IJmeer. Een opvarende van een passerend jacht sprong hem volgens de kustwacht nog achterna, maar kon hem niet vinden. Het ongeluk gebeurde rond 16.00 uur tussen Amsterdam en het eiland Pampus. Waardoor de schipper in het water terechtkwam, weet de kustwacht nog niet.

De kustwacht, de politie en de marine hebben allen een helikopter ingezet. Ook vijf reddingsboten en een politieboot zoeken naar de schipper. Duikers zijn volgens de kustwacht onderweg.

Lijk gevonden in gracht Groenlo

In het Gelderse Groenlo is in een gracht langs de Marhulzenweg vanochtend een dode man gevonden. Buurtbewoners zagen rond 06.45 uur het lichaam van hun 54-jarige plaatsgenoot in het water drijven. Zij hebben daarop de politie gewaarschuwd.

Volgens zijn vrouw ging de man rond middernacht met de hondjes wandelen. Hij is daarna niet meer teruggekeerd. Rond 01.30 uur heeft een buurtbewoner de hondjes aangetroffen en ze meegenomen. De hondjes zijn inmiddels thuis bij de vrouw van het slachtoffer. De man is een natuurlijke dood gestorven.

Met dank aan DirkZz voor de submit

President ServiŽ met de dood bedreigd

President Boris Tadic van Servië is met de dood bedreigd wegens "verraad aan het Servische volk". Het openbaar ministerie in Belgrado bevestigde vandaag berichten in de pers over de dreigbrieven.

Tadic is voorstander van verdere toenadering tot de Europese Unie, ondanks het feit dat veel EU-landen de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van de Servische provincie Kosovo hebben erkend. Servische nationalisten daarentegen willen de betrekkingen met de EU bevriezen. Het EU-Kosovodilemma staat centraal in de campagne voor de parlementsverkiezingen aanstaande zondag.

Plechtigheden Wageningen vlekkeloos verlopen

De plechtigheden waarmee in Wageningen de bevrijding van Nederland in 1945 en de vrijheid in het algemeen is herdacht, zijn volgens de organisatie vlekkeloos verlopen. Volgens een eerste schatting hebben tussen de 90.000 en 100.000 mensen naar het Vrijheidsdefilé gekeken.

De 1300 oudstrijders, die deels nog hebben meegevochten in de Tweede Wereldoorlog, volbrachten allen hun eremars door het centrum van de Gelderse plaats. Sommige veteranen zijn al dik in de negentig. De organisatie houdt er elk jaar rekening mee dat de feestdag sommigen te veel kan worden, maar dit jaar meldde zich niemand met gezondheidsklachten.

Wageningen beraadt zich de komende jaren op de toekomst van de viering van Bevrijdingsdag, aldus het Comité 4 en 5 Mei Wageningen. Binnen afzienbare tijd zullen er immers geen geallieerde oudstrijders meer zijn voor wie het defilé een jaarlijks hoogtepunt is. Maar zolang zich zelfs uit Canada en Nieuw-Zeeland deelnemers aanmelden, blijft Wageningen iets voor hen organiseren op 5 mei.

File op A67 door botsing tussen vrachtwagens

Reizigers op de A67 richting Venlo moeten maandagavond rekening houden met vertraging. Door een botsing tussen twee vrachtwagens is de snelweg bij Asten gedeeltelijk afgesloten.

Een vrachtauto stond op de vluchtstrook nadat hij een klapband had gekregen. Een andere vrachtwagen botste volgens de politie rond 16.40 uur schuin achterop en scheurde daarbij het zeil open, waardoor een lading pallets op de rijbaan terechtkwam.

Eén personenauto raakte beschadigd. Er vielen geen gewonden. Eén rijstrook is inmiddels vrijgegeven. Rond 18.00 uur stond er volgens de VerkeersInformatieDienst veertien kilometer file tussen knooppunt Leenderheide en Asten.

Rol allochtonen WO2 in Nederland 'erg klein'

PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) wil allochtonen meer betrekken bij de herdenkingen van 4 en 5 mei, en wil daarom dat pabo-studenten meer  leren over de rol van allochtonen bij de bevrijding, zodat ze dat aan hun leerlingen kunnen overdragen. De PVV van Geert Wilders is daar woest over, spreekt van geschiedsvervalsing en wil zelfs een spoeddebat. Het NRC Handelsblad vroeg daarom vandaag aan  onderzoeker David Barnouw van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) of allochtonen enige rol van betekenis hebben gespeeld bij de bevrijding van Nederland.

Volgens het NIOD, dat in opdracht van Bussemaker de rol van allochtonen bij de bevrijding van Nederland onderzoekt (zodat daar lesmateriaal over kan worden  ontwikkeld),  is de rol van allochtonen ''bijzonder klein''. Of je moet de Canadezen als allochtonen zien. ''Wat we weten is dat er negentien Franse soldaten uit Marokko in het Zeeuwse Kapelle begraven liggen die bij oorlogshandelingen in 1940 zijn omgekomen. Twaalf van hen zijn omgekomen bij gevechten, zeven zijn omgekomen in Frankrijk en aangespoeld in Nederland.''

Marokkaanse strijders
De rol van allochtonen bij de bevrijding van Europa is volgens het NIOD echter ''wel significant te noemen''. Zo is er veel bekend over Marokkaanse strijders in Duitsland en Italië.  In Noord-Afrika is ook heel hard gevochten. ''Wat dat betreft hebben Europa en Marokko een gedeeld oorlogsverleden''. Het NIOD benadruk echter wel dat er bij moet worden verteld dat veel Marokkanen in Franse dienst zaten om geld te verdienen. ''Nu hoor je wel eens dat ze Europa wilden bevrijden en het antisemitisme wilden stoppen. Dat is natuurlijk flauwekul.''

Bussemaker wil ook de rol van Surinamers en Antillianen beter belicht hebben. Barnouw legt uit dat de oorlog voor Suriname en de Antillen een enorme impuls voor de economie was. Er zaten veel Amerikaanse militairen met geld in de zak. Het Surinaamse bauxiet was belangrijk voor de Amerikaanse vliegtuigindustrie.

De vraag dient zich op, als je zou stellen dat Suriname  profiteerde van de oorlog en Marokkanen  in dienst zaten om geld te verdienen, of het onderzoek geen averechts effect krijgt. Barnouw: ''Je moet eerlijk zijn. Je moet niet proberen groepen met leugens bij de oorlog te betrekken. Geschiedschrijving moet voor nuancering zorgen.”

De NIOD-onderzoeker ziet er toch brood in om allochtone Nederlanders te wijzen op de rol die de Tweede wereldoorlog - het was immers een wereldoorlog - heeft gehad op hun vaderland.  Het is noodzakelijk om meer allochtonen te betrekken bij 4 en 5 mei, want volgens Barnouw is dit nu echt een ''wit'' gebeuren. ''Verwacht er alleen niet ongelooflijk veel van. Wij leggen in Nederland veel nadruk op de moord op de joden. Maar voor een aantal niet-Nederlanders zijn het de joden die de Palestijnen onderdrukken. Dat zal een moeizaam punt blijven.”

Alzheimer agressiever bij jonge patiŽnten

De ziekte van Alzheimer voltrekt zich bij patiënten die jonger zijn dan 65 jaar sneller en agressiever dan bij oudere patiënten. Het hersenvolume van de jongere patiënten neemt sneller af, waardoor er eerder dementie optreedt. Dat blijkt volgens het Alzheimercentrum uit een onderzoek onder Alzheimerpatiënten van verschillende leeftijden.

Uit metingen is volgens de onderzoekers gebleken dat jongere patiënten een andere vorm van Alzheimer hebben dan patiënten die de ziekte pas na hun 65e hebben gekregen. Omdat de jongere patiënten kampen met een snelle afbraak van de hersenen, is het volgens het Alzheimercentrum noodzakelijk dat de ziekte tijdig wordt ontdekt.

Naar schatting is op dit moment bij 195 duizend Nederlanders de diagnose dementie gesteld. Daarnaast zijn er volgens het medisch centrum ongeveer zestigduizend mensen die lijden aan dementie, maar bij wie de diagnose nog niet gesteld is. Ongeveer twaalfduizend mensen zijn jonger dan 60 jaar wanneer de ziekte begint.

Door de vergrijzing zal het aantal Alzheimerpatienten volgens het centrum tot 2050 toenemen tot een half miljoen.

De Hoop Scheffer waarschuwt voor proliferatie

Meer landen kunnen het voorbeeld van Iran en Noord-Korea volgen en kernwapens ontwikkelen en daarom is het door de NAVO voorgestelde raketschild in oostelijk Europa van groot belang voor de internationale veiligheid. Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer heeft dit maandag op een conferentie op het Praagse ministerie van buitenlandse zaken gezegd.

De NAVO-chef haalde verdenkingen aan dat Syrië in het geheim werkte aan de bouw van een kernreactor. CIA-directeur Michael Hayden zei vorige maand dat een door Israël in september vernietigde, Syrische kernreactor binnen een jaar voldoende plutonium had kunnen produceren voor een of meer atoombommen.

"Het aantal staten dat ballistische raketten heeft is groeiende, langzaam maar zeker", zei De Hoop Scheffer. "De proliferatie van ballistische raketten is een realiteit die ons allen raakt."

Aangenomen wordt dat Tsjechië volgende maand een verdrag ondertekent dat de Verenigde Staten in staat zal stellen een radarinstallatie op Tsjechisch grondgebied te bouwen. De Amerikaanse plannen voorzien in een radarinstallatie in Tsjechië en tien luchtdoelraketten in Polen. De regering in Warschau heeft nog geen besluit genomen.

NAVO-leiders stemden vorige maand op een topconferentie in het Roemeense Boekarest in met de Amerikaanse plannen, ondanks felle Russische bezwaren daartegen. De Hoop Scheffer zei te hopen dat Moskou zich zal realiseren dat het niet immuun is voor raketten en zich alsnog zal aansluiten bij het systeem. De NAVO is bereid een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden van een koppeling van de raketsystemen van de Verenigde Staten, de NAVO en Rusland, zei de NAVO-chef.

Geloofsleiders: Soberder leven voor klimaat

Leiders van christelijke, islamitische en joodse gemeenschappen in Europa pleiten voor een soberder leven om zo de klimaatverandering te beperken.

''We moeten bescheidener leven. Niet meer zo veeleisend zijn. Geen dingen meer kopen, eten of gebruiken die we toch niet nodig hebben'', zei een Sloveense kardinaal vandaag na een topontmoeting van relileiders in Brussel.

De bijeenkomst over klimaatverandering was georganiseerd door de voorzitters van de Europese Commissie, Europees Parlement en Europese Unie.

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie constateerde een ''echte inzet van de religieuze leiders om hun aanhang te mobiliseren voor actie tegen klimaatverandering''.

Voedselcrisis beangstigt centrale bankiers

De voedselcrisis is een groot probleem, dat de wereldeconomie in zijn greep houdt en de inflatie aanjaagt. Dat stelden vertegenwoordigers van 's werelds meest invloedrijke centrale banken vandaag vast op de tweemaandelijkse Global Economy Meeting in de Zwitserse stad Basel.

Met een stijging van meer dan 40 procent in een jaar, staat de voedselprijs hoog op de agenda van de centrale banken. ''De druk op de voedselprijzen is een wereldwijd probleem, maar dit kan niet opgelost worden met monetaire middelen'', zei Slawomir Skrzypek, president van de Poolse Nationale Bank.

Volgens Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB), groeit de wereldeconomie nog steeds hard dankzij opkomende economieën, zoals China. De Fransman sprak echter wel over een wereldwijde ''significante inflatie. Dit is geen moment van voldoening'', aldus Trichet.

In China steeg de inflatie in het eerste kwartaal van 2008 naar 8 procent. ''Het is nog te vroeg om van een trend te spreken'', zei Zhou Xiaochuan, president van de Chinese centrale bank. Zou ontkende dat de inflatie te maken zou hebben met de economische prestaties van zijn land.

Milito half jaar uitgeschakeld

Voor Gabriel Milito is het seizoen voorbij. De verdediger van FC Barcelona heeft een operatie nodig om zijn knieblessure te verhelpen.

De 27-jarige Argentijn, bezig aan zijn eerste seizoen in Barcelona, kreeg na het tweede Champions League-halve finale-duel met Manchester United last van zijn knie. De verdediger kwam gisteren uit voorzorg niet in actie in de 6-0 winstpartij op Valencia.

Volgende week zal de international een noodzakelijke operatie ondergaan. Het herstel zal lang duren, waardoor Milito naar alle waarschijnlijkheid ook het begin van het nieuwe seizoen zal missen. Sinds hij afgelopen zomer overkwam van Real Zaragoza kwam hij tot 27 Liga-duels.

Gascoigne doet zelfmoordpoging

Paul Gascoigne, het vroegere enfant terrible van het Engelse voetbal, heeft een zelfmoordpoging gedaan. Hij zou geprobeerd hebben zichzelf in een hotelbad te verdrinken.

De ex-voetballer zou in het hotel gearriveerd zijn met een fles gin onder de arm. Hij vroeg eerst om steak met een scherp mes, maar het personeel zag dat hij in zeer verwarde toestand was, en besloot het niet te geven.

Korte tijd later belde hij voor een nieuwe fles gin. Het personeel vertrouwde de zaak niet en belde de politie. Toen deze poolshoogte kwam nemen, werd Gascoigne in bad aangetroffen, met de kraan nog open. Hij zei tegen de agenten dat als hij geen mes kreeg, hij dan maar wilde verdrinken.

Mogelijk staking streekvervoer tijdens eindexamens

Het streekvervoer gaat mogelijk plat tijdens de aankomende eindexamens op de middelbare scholen. Als de huidige acties waarbij mensen gratis met de bus mogen geen soelaas bieden, wordt er 14 en 15 mei gestaakt. Als er dan nog geen cao-akkoord komt tussen de bonden en de werkgevers, vallen de stakingen in de week daarop tijdens de examens, zegt onderhandelaar Janny Koppens van FNV Bondgenoten.

Koppens zegt het zelf ook vervelend te vinden als het zo ver zou moeten komen. "We hebben dan al op 2 april een eindbod gedaan, al drie keer publieksvriendelijke acties gehouden en twee 24 uursstakingen gedaan. Op een gegeven moment kan je niet meer anders."

De bond vindt dan ook dat de eventuele stakingen ook aan Arriva, Connexxion en Veolia te wijten zijn. "We zijn al sinds januari met de werkgevers aan het onderhandelen. Waar er twee vechten, hebben er twee schuld."

Het bod van de vervoerders vorige week dinsdag was volgens de bonden te laat en te laag. "Als ze met dat bod in januari waren gekomen, dan hadden we wat om over te praten. Nu hebben ze ons eindbod genegeerd en ons ultimatum genegeerd en dan komen ze daarna nog met zo'n sigaar uit eigen doos."

De vakbonden van FNV en CNV willen een loonsverhoging van 3,5 procent in een cao van één jaar en bovendien een half procent hogere eindejaarsuitkering. Arriva, Connexxion en Veolia bieden de tienduizend werknemers voor wie de cao geldt twaalf procent extra, waarvan 11,5 procent over drie jaar en een half procent eenmalig.

Volgens de bonden blijft er van dat bod echter weinig over omdat er allerlei aanvullende voorwaarden aan kleven. Zo zullen nieuwe werknemers veertigurige werkweken krijgen, waardoor er volgens de bonden nog maar een procent loonsverhoging overblijft, terwijl de inflatie drie procent is.

De vervoerders laten maandag weten het onbegrijpelijk te vinden dat de bonden niet willen praten over het bod. "We hebben een loonbod van bijna twaalf procent in drie jaar gedaan en geven daarmee gehoor aan de roep van de medewerkers dat zij meer geld willen", zegt onderhandelaar Peter van der Sluis.

De publieksvriendelijke acties van de bonden lopen door tot en met Pinksteren. Buschauffeurs en controleurs stempelen en controleren op actiedagen geen vervoersbewijzen. Volgende week woensdag en donderdag rijden de bussen niet. De week daarna beginnen de examens op maandag. Op dinsdag, woensdag en donderdag staan weer stakingen gepland.

Zweefvliegtuigje breekt bij noodlanding

Een piloot van een zweefvliegtuigje is maandag in het Overijsselse Wierden met de schrik vrijgekomen na een noodlanding. Het toestel van de 38-jarige Edenaar brak doormidden nadat hij een heuveltje in een weiland had geraakt. De man bleef ongedeerd, meldt de politie.

Rond 14.10 uur merkte de piloot, die vertrokken was van vliegveld Soesterberg, dat hij een noodlanding moest maken omdat er te weinig termiek was. Hij landde uiteindelijk in een weilandje bij de Lokhorsterweg. De luchtvaartpolitie heeft geen strafbare feiten geconstateerd.

Doktertje spelen in Trauma Center 2 screenshots

De Nintendo DS kent al wat enkele uitdagende spellen. Maar er is ťťn game die door vele DS-bezitters wordt gezien als de uitdagendste: Trauma Center: Under the Knife. Trauma Center kende een dozijn moeilijke missies en dat maakte de game zo populair. In die missies moest je in een hoog tempo wonden open snijden, antibiotica spuiten en vervolgens de wond weer hechten.

Vandaag zijn er wat enkele screenshots van deel twee vrijgegeven. Trauma Center: Under the Knife 2 moet op 1 juli in de Amerikaanse winkels liggen. Helaas is er nog geen Europese datum bekend.

Jongeren met bijbaan kennen rechten slecht

Jongeren met een bijbaantje zijn slecht op de hoogte van hun rechten. De helft weet bijvoorbeeld niet dat zij in de avonduren recht hebben op een toeslag. Ook kennen zij de regels over rusttijden en een veilige werkomgeving niet.

Dit blijkt uit onderzoek van CNV Jongeren onder 550 jongeren met een bijbaan. Vooral jongeren in de detailhandel zijn slecht geïnformeerd over de cao die in die sector geldt, aldus de bond.

De jongerenbond wil de aandacht vestigen op werkgevers die het wel goed doen en is op zoek naar de 'beste bijbaanwerkgever 2008'. Daarvoor zijn drie genomineerden, waaronder een filiaal van supermarkt Bas van der Heijden. Daar vraagt de bedrijfsleiding bijvoorbeeld naar de schoolroosters van jongeren. Want kinderen onder de vijftien mogen op doordeweekse dagen maximaal twee uur werken. Maar als zij op een dag al zeven uur op school zitten, is dat maar één uur, zegt voorzitter Klaas Pieter Derks van de CNV Jongeren.

Rampen Identificatie Team naar Beuningen

De hulp van het landelijk Rampen Identificatie Team (RIT) is ingeroepen om de slachtoffers die vanmorgen om het leven kwamen bij een ongeluk op de A73 bij Beuningen te identificeren. Gezien de toestand van de lichamen kan het vaststellen van de identiteit volgens de politie nog geruime tijd gaan duren.

Het ongeluk vanochtend kostte aan vier personen het leven. Onder de slachtoffers waren ook kinderen. Alle verongelukte personen waren inzittenden van een personenauto met caravan.

De personenauto werd van achteren aangereden door een vrachtwagen waarop deze in brand vloog. Volgens omstanders ontstond de brand door het ontploffen van een gasfles in de caravan achter de personenauto. Hierdoor ontstond direct een heftige brand in de caravan, de cabine van de vrachtauto en de personenauto.  

De vier personen uit de brandende auto konden niet meer bevrijd worden door omstanders vanwege de hitte die ontstaan was. De Duitse vrachtwagenchauffeur heeft het ongeluk overleefd. Hij is naar het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen overgebracht. De politie kon geen mededelingen doen over zijn toestand.

Het ongeluk gebeurde op de A73 richting Druten, ter hoogte van Beuningen. Richting knooppunt Ewijk zijn de rijbanen door het ongeluk afgesloten. Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en de politie verwacht dan ook nog uren bezig te zijn met het onderzoek.

De ravage na het ongeluk op de A73
 Voor de ramptoeristen onder ons: meer foto's van het ongeluk kan je hier bekijken.

Moisander speelt zich in de kijker

FC Zwolle-verdediger Niklas Moisander heeft zich in de kijker gespeeld bij grotere clubs. De 22-jarige Fin maakte onlangs bekend Zwolle, ondanks een doorlopend contract, te willen verlaten.

Moisander werd in 2004 door Ajax naar Nederland gehaald, maar brak er nooit door. Bij FC Zwolle ontwikkelde de linksbenige centrumverdediger, die ook als back kan spelen, zich echter prima. SC Heerenveen, Sparta Rotterdam en Zulte Waregem toonden al belangstelling voor de Fin. Daar zou nu AZ bij zijn gekomen. Volgens het Noordhollands Dagblad werd Moisander in de wedstrijd tussen FC Zwolle en FC Den Bosch aandachtig gevolgd door AZ-trainer Louis van Gaal.

Fortuyn-aanhangers naar Mediapark voor herdenking

Aanhangers van de in 2002 vermoorde Pim Fortuyn reizen morgen met een bus naar het Mediapark in Hilversum en naar begraafplaats Westerveld in Driehuis voor een herdenking. Een woordvoerster van de organisatie zei vandaag dat de bus vrijwel vol zit, wat betekent dat bijna vijftig mensen zich hebben aangemeld.

Op de plaats in het Mediapark waar Fortuyn zes jaar geleden werd vermoord en op de begraafplaats Westerveld waar zijn stoffelijk overschot korte tijd begraven lag, zetten zijn aanhangers bloemen neer en houden zij toespraken.

Zoetebier keeperstrainer FC Volendam

Edwin Zoetebier keert komende zomer terug bij zijn oude liefde FC Volendam. De 37-jarige voormalig doelman treedt in dienst als keeperstrainer bij de promovendus.

Zoetebier debuteerde tijdens het seizoen 1988/89 in het profvoetbal bij de club uit zijn geboorteplaats. In totaal stond hij negen seizoenen onder contract bij FC Volendam, waarvan zeven als eerste keeper. Zoetebier kwam tot 220 eredivisieduels namens de club.

Vervolgens kwam Zoetebier uit voor Sunderland, Feyenoord, Vitesse, wederom Feyenoord, PSV en NAC Breda. Bij die club beŽindigde hij eind 2007 noodgedwongen zijn voetballoopbaan. In Volendam zal Zoetebier Jan-Willem van Ede opvolgen.

Oud-Feyenoordtrainer Peeters overleden

In zijn woonplaats Oosterhout, is oud-Feyenoordtrainer Ben Peeters overleden. Peeters, die tussen 1967 en 1969 aan het roer stond van de club uit Rotterdam, werd 88 jaar.

Peeters behaalde bij Feyenoord zijn grootste successen in 1968 en 1969. In 1968 werd zijn Feyenoord tweede. Het jaar daarop pakten de Rotterdammers onder zijn leiding de dubbel.

Peeters was niet alleen hoofdtrainer bij Feyenoord. Hij is er ook als jeugdtrainer werkzaam geweest. Verder heeft Peeters aan het roer gestaan bijj NAC Breda en Excelsior. Ben Peeters is afgelopen zaterdag begraven in zijn woonplaats Oosterhout.

Kroatische EK-selectie bekend

Bondscoach Slaven Bilić heeft zijn 23-koppige selectie voor het aankomende EK bekendgemaakt. KroatiŽ is daarmee het eerste land dat haar lijst inlevert.

Het gezelschap bevat geen grote verrassingen, al is Nikola Pokrivač van AS Monaco nooit eerder opgeroepen voor het nationale elftal. De 22-jarige middenvelder kent echter een goede periode en er wordt veel van hem verwacht in de toekomst. De jeugdige Manuel Pamic en Anas Sharbini zijn de reserves.

KroatiŽ is in Oostenrijk en Zwitserland ingedeeld in Groep B. Daarin ontmoet het gastland Oostenrijk, titelfavoriet Duitsland en het Polen van bondscoach Leo Beenhakker. "We hebben een doel, en dat is doorgaan met onze goede prestaties", meldt Bilić. "We hebben een moeilijke opdracht, maar met een beetje geluk kunnen we uiteindelijk trots zijn." Bilić tekende onlangs een nieuw contract tot en met het WK van 2010.

De selectie:

Doel: Stipe Pletikosa (FC Spartak Moskou), Vedran Runje (RC Lens), Mario Galinović (Panathinaikos FC)

Verdediging: Dario ¶imić (AC Milan), Robert Kovač (BV Borussia Dortmund), Josip ¶imunić (Hertha BSC Berlin), Vedran Ćorluka (Manchester City FC), Dario Knełević (AS Livorno Calcio), Hrvoje Vejić (FC Tom Tomsk)

Middenvelders: Niko Kovač (FC Salzburg), Jerko Leko (AS Monaco FC), Darijo Srna (FC Shakhtar Donetsk), Niko Kranjčar (Portsmouth FC), Luka Modrić (NK Dinamo Zagreb), Danijel Pranjić (SC Heerenveen), Ivan Rakitić (FC Schalke 04), Ognjen Vukojević (NK Dinamo Zagreb), Nikola Pokrivač (AS Monaco FC)

Aanval: Mladen Petrić (BV Borussia Dortmund), Ivica Olić (Hamburger SV), Ivan Klasnić (Werder Bremen), Igor Budan (Parma FC), Nikola Kalinić (HNK Hajduk Split)

Reserves: Manuel Pamić (FC Salzburg), Anas Sharbini (HNK Rijeka)

Oplossing voor problemen PS3-versie GTA IV gevonden

De technische hulpafdeling van Take Two is met een twaalf-stappenplan gekomen welke de problemen met de PlayStation 3 versie van GTA IV moet verhelpen. Sinds de release van GTA IV kampen PS3-gamers regelmatig met vastlopende PlayStation 3's.

Maar ook Xbox 360 gamers moeten het ontgelden. Vooral 360's van ongeveer een half jaar oud lopen vaak vast wanneer GTA IV afgespeeld wordt. Voor hen is er nog geen oplossing gevonden.

Op de site van Gamespot staat het twaalf-stappenplan uitgeschreven. Gamers dienen hun game, samen met savegames en de internetcache, van de harde schijf te verwijderen en vervolgens moeten ze bij een nieuwe installatie de flicker-filter, auto-save en de controller-vibratie uitschakelen.

Maar er is ook een andere oplossing gevonden; enkele gamers zijn erachter gekomen dat de PlayStation 3 niet meer vastloopt wanneer je de PlayStation 3 van het internet loskoppelt. Veel gamers weten deze oplossing te bevestigen.

Bovag biedt Oranjefans pechhulp

De Bovag richt op de Oranjecamping in het Zwitserse Interlaken een servicepunt in waar oranjesupporters met pech aan auto, caravan, camper of tweewieler terecht kunnen. Een mobiele werkplaats en een team van Bovag-monteurs staan klaar voor de bezoekers van de Oranjecamping, zo heeft de Bovag vandaag gemeld.

De Oranjecamping is open van 6 juni tot in ieder geval 18 juni, wanneer het Nederlandse elftal in Bern zijn laatste groepswedstrijd tegen Roemenië speelt. De ANWB liet eerder al weten twee wegenwachten naar het Europees kampioenschap voetbal te sturen om fans met autopech de helpende hand te bieden. De wegenwachten blijven in Zwitserland zolang Oranje in de race blijft voor de titel.

Verzekeringsgegevens komen online

Nederlanders kunnen waarschijnlijk binnen een paar jaar hun verzekeringsgegevens online bekijken. Dat bevestigde het Verbond van Verzekeraars vandaag naar aanleiding van berichtgeving hierover in De Telegraaf. Een wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt is naar de Tweede Kamer gestuurd.

Liefhebbers van de papieren polis kunnen volgens een woordvoerder van de brancheorganisatie gerust zijn, want die zal niet verdwijnen. "We willen de consument de keuze bieden en gaan hierin met de tijd mee."

Door de wetswijziging zal het mogelijk worden via een digitale handtekening op een veilige manier via internet de eigen gegevens in te zien. "De beveiliging is een van de randvoorwaarden", aldus het Verbond van Verzekeraars.

De digitalisering van de verzekeringsgegevens zal de verzekeraars een kostenbesparing opleveren. Of de consument hier ook van gaat profiteren, is afhankelijk van de betreffende verzekeraar, aldus de brancheorganisatie.

Bierblik als lijkkist

De Amerikaan Bill Bramanti heeft zijn grote liefde voor het biermerk Pabst Blue Ribbon eeuwigheidswaarde gegeven. Hij heeft een doodskist laten maken in de vorm van een bierblikje van het merk.

'Hij past echt, ik ben er al even in gaan liggen', zegt Bramanti uit South Chicago Heights in de Amerikaanse staat Illinois.

De 67-jarige Bramanti is voorlopig nog niet van plan zijn intrek te nemen in de doodskist. Dus om hem toch te kunnen gebruiken, gaf hij zaterdag een feestje. Hij vulde de kist met ijs en, jawel, ladingen blikjes Pabst Blue Ribbon.

'Waarom zou je zo'n mooie nieuwe aanschaf in een berging laten verstoffen als je het ook kunt gebruiken op een manier waar Bill Bramanti zo van houdt?', aldus zijn 42-jarige dochter Cathy Bramanti.

Dirar aast op transfer naar Nederland

Nabil Dirar, die in de belangstelling staat van Ajax, zal deze zomer afscheid nemen van KVC Westerlo. De aanvaller is naar eigen zeggen toe aan een nieuwe club. Dirar, die ook de interesse heeft gewekt van Club Brugge, Anderlecht en Standard Luik, geeft de voorkeur aan de Nederlandse competitie.

Dirar vertelt in het Gazet van Antwerpen: "Ik heb nog geen nieuwe club, maar er is interesse uit veel hoeken. In BelgiŽ kan Anderlecht, Standard of Club Brugge, maar ik verkies het buitenland en dan vooral de Nederlandse competitie."

De 21-jarige Marokkaan met een Belgisch paspoort hoopt snel een transfer te kunnen maken: "Europees voetbal is een belangrijk item als ik straks onderhandel. Na de laatste match tegen Club Brugge wil ik snel een doorbraak."

'Goeiedag' levert 25.000 euro op in BelgiŽ

Wie in België deze week 'goeiedag' zegt op straat of elders, kan daarmee zomaar geld verdienen. Iemand die vriendelijk groet, kan daarmee 25 euro winnen. De allervriendelijkste goeiedagzeggers van Vlaanderen en Wallonië ontvangen zelfs ieder een hoofdprijs van elk 25.000 euro.

Undercovermedewerkers van een stichting voor meer vriendelijkheid gaan daarvoor op pad. Ze speuren in de metro, winkels, fabrieken en kantoren naar mensen die groeten.

"Elkaar groeten is een fijne gewoonte'', zegt de stichting Boodschap Zonder Naam op de site weekvandegoeiedag.be. "Of je nu kiest voor een klassieke goeiedag of een hallo, hey, jooow of bongiorno maakt niet uit. We worden er allemaal vriendelijker, hoffelijker en vrolijker van.''

De actie leidt echter ook tot kritiek. Op een internetforum betreuren mensen dat er kennelijk moet worden betaald voor een vriendelijke groet. "Waarom geen jaar gratis bloemen of al je nieuwjaarskaartjes terugbetaald?''

Anouk en Postman gaan scheiden

Zangeres Anouk Teeuwe en rapper Remon Stotijn gaan scheiden. Anouk en Remon, bekend als de eenmansformatie Postman, waren acht jaar samen. Samen hebben ze drie kinderen. De scheiding vindt plaats in 'goede harmonie', zo heeft het management van het echtpaar maandag bekendgemaakt.

Het echtpaar wenst verder geen commentaar te geven op de breuk. Stotijn zegde onlangs twee optredens af die hij maandag zou geven ter gelegenheid van Bevrijdingsdag. De rapper is door ziekte geveld, zo is te lezen op zijn website.

Ruzie om hond loopt uit de hand

In de Rotterdamse wijk Zevenkamp zijn zondagmiddag vier mensen opgepakt na een uit de hand gelopen ruzie om een hond. Zij zitten allen nog vast, meldt de politie maandagmiddag.

Een 37-jarige Rotterdammer ging er met de hond van een 19-jarige buurtgenoot vandoor. Hij had de hond een jaar eerder zelf aan de 19-jarige gegeven, maar wilde het dier om onbekende reden terughebben. De nieuwe eigenaar van de hond pikte de diefstal niet en zo ontstond een worstelpartij.

Vervolgens begonnen verschillende familieleden van de betrokkenen zich ermee te bemoeien. De 40-jarige vader van de 19-jarige man ging het huis van de andere man binnen om de hond terug te halen. Terwijl hij in de woning aan de Dieze was, richtte hij verschillende vernielingen aan. De bewoner bedreigde hem daarop met de dood.

De 19-jarige werd opgepakt voor mishandeling, de 37-jarige voor diefstal en voor het bedreigen van de vader. De vader werd opgepakt voor vernieling. Een vierde verdachte, een 43-jarige Rotterdammer van wie onduidelijk is wat zijn band is met de betrokkenen, werd opgepakt omdat hij niet naar de politie luisterde. Hij werd gevraagd te vertrekken, maar duwde in plaats daarvan een agent en werd opgepakt.

De hond is terug bij de 19-jarige. Wie voor het dier zorgt terwijl die vastzit, is onduidelijk.

GTA IV boven Call of Duty 4 op Xbox Live

Dat GTA IV flink zou gaan scoren was al wel bekend. Nu is bekend geworden dat sinds de release, het zelfs Call of Duty 4 van de eerste plaats heeft gestoten op het Xbox Live netwerk.

In de eerste 24 uur zouden meer dan 1 miljoen verschillende gebruikers namen zijn ingelogd om GTA IV online te spelen. Hiermee is het meer gespeeld dan Call of Duty 4 en Halo 3. Naast de miljoen online spelers zijn er in de eerste 24 uur na de release meer dan 2 miljoen achievements behaald.

Overval op groentewinkel in Alkmaar mislukt

Of ze op zoek waren naar wat extra vitamientjes is nog onbekend, maar twee gewapende mannen hebben vanochtend in Alkmaar een overval gepleegd op een groentezaak. Het duo kwam de Turkse groentewinkel aan de Gedempte Nieuwesloot rond tien uur binnen en bedreigde het personeel.

Eén van de personeelsleden deelde echter een  klap uit, waarna de overvallers zonder buit te voet op de vlucht sloegen. Eén werd aangehouden in de buurt van de nabijgelegen Friesebrug. De ander stapte aan de overkant van de brug in een busje.

Een getuige zette echter per auto de achtervolging in, en gaf de route door aan de politie. Uiteindelijk werd in Velsen het busje waarin twee mannen zaten, aan de kant gezet. 

Rangers komen niet verder dan gelijkspel

Het vermoeide Glasgow Rangers kwam afgelopen zondag niet verder dan een 0-0 gelijkspel in het duel tegen Hibernian. De club uit Glasgow staat in de Schotse competitie zeven punten achter op de nummer ťťn Celtic FC. The Light Blues hebben echter nog drie inhaalwedstrijden tegoed.

Glasgow Rangers heeft een overvol programma, maar er kan niet gesproken worden over vermoeidheid als excuus, vond coach Walter Smith: ‘’Ik denk niet dat we fysiek moe zijn. Maar we wilden dit seizoen zo graag Celtic meer tegengas geven, dat we er wellicht mentaal wat doorheen zitten.‘’

Het programma van de Schotse topclub bestaat nog uit het spelen van zes wedstrijden in zeventien dagen. Celtic daarentegen hoeft nog maar twee wedstrijden te spelen. Deze vooruitzichten zijn voor de Rangers zeker niet positief. Met het oog op de UEFA Cup finale, zullen The Teddy Bears toch enkele risico’s moeten nemen, willen ze nog kans maken op de UEFA Cup ťn de landstitel.

A73 gestremd na ernstig ongeluk

De A73 bij Beuningen is in beide richtingen afgesloten na een ernstig ongeval dat rond 10.30 uur plaatsvond. Een vrachtwagen reed in op een auto met caravan. De caravan, de personenauto en de cabine van de truck vlogen in brand. De vier  inzittenden van de auto kwamen hierdoor om het leven.

De vrachtwagenchauffeur is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis vervoerd.

De politie gaat er van uit dat de A73 tegen het eind van de middag weer kan worden vrijgegeven voor het wegverkeer.

Australische specialist: betaal voor donornieren

Een Australische nierspecialist wil het chronische tekort aan donornieren in zijn land aanpakken door de overheid voor donornieren te laten betalen. Als het aan specialist Gavin Carney ligt wordt voor een gedoneerde nier maximaal vijftigduizend Australische dollar (dertigduizend euro) betaald.

Als het verbod op de verkoop van organen wordt opgeheven, kunnen duizenden levens worden gered en miljarden euro's bespaard op de behandelingskosten van nierpatiënten. Ook hoeven mensen dan niet meer naar Derde Wereldlanden uit te wijken om daar een orgaan te kopen en een riskante operatie te ondergaan, meent Carney.

"We hebben van alles geprobeerd om orgaandonatie te stimuleren en de getallen zijn de laatste tien jaar niet omhoog gegaan. Mensen lijken hun organen nu eenmaal niet gratis weg te willen geven", concludeert Carney. Als voor donororganen wordt betaald, dan zijn de wachtlijsten binnen vijf jaar gehalveerd, voorspelde hij.

Het voorstel van Carney, hoogleraar aan de Australische Nationale Universiteit, werd resoluut van de hand gewezen door minister van gezondheid Nicola Roxon. Ook belangengroepen verwierpen Carney's plan, omdat vooral arme mensen geneigd zouden zijn om hun organen af te staan.

In Australië wachten meer dan 1800 mensen op een nier, waar er vorig jaar slechts 343 beschikbaar waren. De gemiddelde wachttijd is vier jaar. Het land telt ongeveer tien donoren per miljoen mensen. Ter vergelijking: Duitsland heeft vijftien donoren per miljoen mensen, Nederland heeft er 25, de VS 27 en Spanje 35, volgens cijfers van de Australische overheid.

Vorige week kondigden de Filipijnen een verbod aan op orgaantransplantaties voor buitenlanders, in een poging de bloeiende zwarte markt in organen van arme mensen tegen te gaan.

STR noodgedwongen met oude auto

Het debuut van de nieuwe Scuderia Toro Rosso-bolide is noodgedwongen uitgesteld. Tijdens een test op het circuit van Barcelona beschadigde Sebastien Bourdais een STR3 dusdanig dat het team niet over genoeg reserveonderdelen zegt te beschikken.

Het team zal in Turkije aan de start verschijnen met de STR2B, de aangepaste 2007-bolide. Na de race op Istanbul Park wordt bekeken wanneer het debuut plaats zal vinden. Het lijkt niet verstandig dit in Monaco te doen, waar door de nauwe straten traditioneel veel schade aan auto’s ontstaat. "Monaco is een vraagteken, is het verstandig om daar voor het eerst te racen met je nieuwe wagen? Als je pech hebt zit je aan het einde van het weekend helemaal zonder auto’s. Misschien hebben we ruimte om een debuut in Canada te overwegen, maar dat is nog een worst-case scenario," aldus teameigenaar Gerhard Berger.

Nederlandse artsen bieden beste digitale zorg

Uit een onderzoek van de Europese Unie naar elektronische diensten in de gezondheidszorg, blijkt dat Nederland de lijst aanvoert. Recepten worden vaak elektronisch uitgeschreven en het grootste deel van de huisartsen beschikt over een breedbandverbinding.

Slechts anderhalf procent van de Nederlandse artsen gebruikt nog altijd geen computer, terwijl het Europese gemiddeld op dertien procent ligt. Van alle artsen die wel een computer gebruiken, heeft 81 procent een breedbandverbinding en schrijft 71 procent de recepten elektronisch uit. Wat dat laatste punt betreft, moet Nederland Zweden en Denemarken voor zich dulden. 81 procent van de Zweedse artsen en maar liefst 97 procent van de Deense artsen schrijven recepten elektronisch uit.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat artsen niet vaak gegevens van patiënten uitwisselen. Nederlandse huisartsen doen dat in verhouding tot hun collega's uit andere Europese landen nog relatief vaak. Vijf procent wisselt gegevens uit, tegenover één procent gemiddeld.

[NBA] Uitslagen play-offs - 1e ronde

De laatste wedstrijden van de eerste ronde van de play-offs in de NBA zijn gespeeld. De uitslagen vind je hieronder.

Tussen de Boston Celtics en de Altanta Hawks was een zevende beslissingswedstrijd nodig, die werd gewonnen door de Celtics. De overige winnaars in deze 'best-of-seven'-serie van de play-offs zijn de Los Angeles Lakers (4-0), de New Orleans Hornets (4-1), de Detroit Pistons (4-2), San Antonio Spurs (4-1), de Orlando Magic (4-1), Utah Jazz (4-2) en de Cleveland Cavaliers (4-2).

De volgende ronde van de play-offs is ook al van start gegaan, daarvan zijn de uitslagen in de tweede tabel verwerkt.

Uitslagen play-offs, eerste ronde

Thuis UitUitslag
Houston RocketsUtah Jazz91-113
Boston CelticsAtlanta Hawks100-103
Cleveland CavaliersWashington Wizards105-88
Atlanta HawksBoston Celtics65-99

Uitslagen play-offs, tweede ronde

Thuis UitUitslag
San Antonio SpursNew Orleans Hornets82-101
Orlando MagicDetroit Pistons72-91
Utah JazzLos Angeles Lakers98-109

Muse-pack voor Guitar Hero 3 komt 8 mei

Verstokte gitaarhelden kunnen komende donderdag hun hart ophalen, er komt namelijk een nieuwe trackpack voor de game beschikbaar met daarin drie tracks van de Britse rocktrio Muse.

De tracks voegen zich bij Knights of Cydonia, een track van Muse die standaard in de game meegeleverd wordt. De drie nieuwe tracks zijn Exo-Politics en Supermassive Black Hole (beiden van Black Holes and Revelations, het trio's laatste album) en Stockholm Syndrome, een track van het voorlaatste album, Absolution.

Prijzen zijn nog niet bekend, maar gezien eerdere trackpacks lijkt 500 Microsoft punten voor de hand liggend. Zoals al in de titel vermeld zal de trackpack vanaf 8 mei beschikbaar zijn.


Stockholm Syndrome

PVV: Spoeddebat rol allochtonen bij bevrijding

De PVV heeft vandaag verontwaardigd gereageerd op het voorstel van PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) om meer aandacht te besteden aan de rol van allochtonen bij de bevrijding van Nederland. Tweede Kamerlid Martin Bosma spreekt van ''multiculturele geschiedvervalsing''.

De PVV'er wil na het reces een spoeddebat houden over de kwestie met Bussemaker en PvdA-minister Ronald Plasterk (Onderwijs). ''De rol van allochtonen tijdens de oorlog is te verwaarlozen. Maar de PvdA wil die rol nu opkloppen om haar islamitische achterban te paaien'', stelt het Kamerlid.

Hij vindt voorts dat Bussemaker niet had mogen voorstellen om pabostudenten te onderwijzen over de betekenis die allochtonen in de Tweede Wereldoorlog hebben gehad, omdat het niet haar werkgebied betreft.

Bussemaker zei gisteren in een gesprek bij de Nederlandse Moslim Omroep dat ze wil dat pabo-studenten meer leren over de rol van allochtonen. Zodra zij zelf voor de klas staan, kunnen ze daar dan over vertellen. Naast de geallieerden waren bijvoorbeeld ook Marokkanen, Algerijnen, Surinamers en Antillianen bij de bevrijding van Nederland betrokken, aldus de staatssecretaris.

'VS verwacht eurokoers boven twee dollar'

Veel bestuursvoorzitters uit de Verenigde Staten verwachten dat de eurokoers de USD 2-grens zal overschrijden. Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants onder 255 CEO's uit de VS en Europa, waaronder Nederland.

"Het blijkt dat topmanagers aan weerszijden van de oceaan denken dat de koers van de euro voorlopig hoog blijft", vertelt Arnoud van der Slot van Roland Berger Strategy Consultants. "Veel Amerikaanse CEO's verwachten zelfs dat hij binnenkort de USD 2-grens overschrijdt."

Wereldwijd worden inmiddels meer dan de helft van alle investeringen gedaan in euro's en zijn er meer eurobiljetten in omloop dan briefjes van de dollar, zo stellen de onderzoekers. "Centrale banken, regeringen en topmanagers schakelen massaal over van dollars naar euro's", aldus Van der Slot.

De Amerikaanse bestuursvoorzitters geloven niet dat de euro op de lange termijn een echte bedreiging vormt voor de - tot voor kort ongenaakbare - dollar. Driekwart van de Amerikaanse CEO's denkt dat de Europese munt nooit en te nimmer een serieuze concurrent wordt van de dollar. Daar is Europa militair en politiek te zwak voor, zo komt in het onderzoek naar voren. De Europese bestuurders houden het juist wel voor mogelijk.

Volgens Van der Slot leidt de koersverhouding tussen de euro en dollar ertoe dat Europese CEO's hun strategie aanpassen. "Door de sterke euro wordt Europa namelijk niet alleen rijker, maar ook duurder. Veel van hen gaan daarom naarstig op zoek naar nieuwe afzetmarkten, ontplooien een sterke focus op kostenbesparing en zetten in op handel en investeringen binnen het Eurogebied."

Daarnaast geeft helft van de bestuursvoorzitters in Europa aan zich steeds meer te richten op Azië, Rusland en het Midden-Oosten. "Deze landen rekenden tot voor kort altijd in dollars. Langzaamaan zie je echter dat ook zij verschuiven en juist de euro integreren in hun prijsbeleid. De Russische gasprijs hangt bijvoorbeeld al sterk samen met de Euro. Doordat deze landen hier in toenemende mate voor openstaan, wordt het steeds interessanter voor Europese partijen om hier zaken mee te doen. Dit zie je dan ook steeds meer gebeuren", aldus Van der Slot.

Race Driver: GRID demo komt deze week

Een demo van Codemasters nieuwste racegame Race Driver GRID komt deze week voor alle niet-draagbare consoles.

In de demo zijn drie evenementen te spelen, te weten de eBay Motors Muscle Cup welke zich afspeelt in een Ford Mustang GT-R in San Francisco, de Advan International Trophy welke zich afspeelt in de Yokohama Docks met een Nissan S15 Silvia, en als laatste de Euro Touring Car Series welke zorgt voor wat ouderwets gescheur met een BMW 320si in Jarama.

Daarnaast wordt er gehint naar een prijsvraag die aan de demo van de game zit gekoppeld, of wij arme Europeanen hier ook aan mee mogen doen is nog onbekend, net als de precieze bedoeling van de prijsvraag.

Man woest na brengen ontbijtje naar ex

Een 32-jarige inwoner uit het Noord-Hollandse Bergen is zaterdag in woede ontstoken toen hij zijn evenoude ex-vriendin wilde verrassen met een ontbijtje. Goed geluimd met cadeautjes en een mandje etenswaren, belde hij zaterdagochtend aan bij haar woning in Alkmaar.

Toen er niet werd opengedaan,  schoof hij via een openstaand klein bovenraampje  het gordijn van de slaapkamer opzij. Daar zag hij dat zijn ex met een nieuwe vlam de lakens deelde.  De Bergenaar schopte vervolgens diverse malen keihard tegen de voordeur en poogde het huis binnen dringen, maar daarin slaagde hij niet.

De politie hield hem thuis in Bergen aan. Hij zou zijn ex al vaker hebben lastiggevallen. Hij heeft beloofd de schade aan de buitendeur te zullen vergoeden. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt wegens  huiselijk geweld.

Man belt 911 met zijn tenen

Een Amerikaan heeft met zijn tenen het alarmnummer 911 gebeld, nadat zijn armen in een machine kwamen vast te zitten. De man was alleen aan het werk in een fabriek in Florida toen hij in zijn onhandige positie terecht kwam. Omdat hij voorlopig geen collega's verwachtte, moest hij wel zijn voeten gebruiken om om hulp te vragen.

De fabrieksarbeider moest eerst zijn schoen uittrekken voordat hij met zijn mobiele telefoon kon bellen. Nadat hij het alarmnummer had gebeld, waren de hulpdiensten snel ter plekke om hem te bevrijden uit de persmachine waarin hij vastzat. De man is met twee verbrijzelde armen opgenomen in het ziekenhuis.

Diepvriesbaby's in Duitsland gevonden

De politie heeft gisteravond in een diepvrieskist in Wenden in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen drie lijken van baby's gevonden. De kist stond in de kelder van een eengezinswoning.

De politie gaat ervan uit dat de moeder van het gezin van vijf personen dat het huis bewoonde, de drie kinderen heeft gedood en in de kist heeft verstopt. De kinderen zouden allen levend ter wereld zijn gekomen. Hoe lang hun lichaam in de diepvrieskist heeft gelegen, is nog niet duidelijk.

Een van de vijf gezinsleden heeft de politie zondag geïnformeerd. Daarop gingen agenten de woning in Wenden, ten oosten van Keulen, binnen.

De politie, het Openbaar Ministerie en de recherche maken vanmiddag meer details bekend.

[Update] Activision en Vivendi niet aanwezig op de E3

[Update 2]

Van id Software en Her Interactive zullen beide ook niet aanwezig zijn op de E3. Een reden is niet gegeven, maar ook hier schijnt het te maken te hebben met ontevredenheid over stand van zaken binnen de ESA en dan met name de president Mike Gallagher.

Met dank aan Moe_Szyslak voor de bron

[Update 09.37u.]

Van NCSoft en Foundation 9 is inmiddels de bevestiging gekomen dat ze ook niet mee zullen doen aan de E3 dit jaar. Een woordvoerder van laatstgenoemde heeft verklaard dat dit niks met de beslissing van Activision te maken heeft. Het bedrijf was het al sinds eind 2007 niet van plan. Voor NCSoft had het ermee te maken dat het bedrijf simpelweg niks heeft om te laten zien.

Rond id Software is er wat verwarring. In een persverklaring meldde het bedrijf dat het wel gewoon aanwezig zou zijn, om deze een paar uur later weer in te trekken. Officieel heeft het bedrijf zich nog niet afgemeld, maar details volgen spoedig.

Originele bericht van 00.32u.

Activision en Vivendi, die binnenkort gaan fuseren tot Activision Blizzard, zullen niet aanwezig zijn op de E3. Eťn van de redenen hiervoor is dat ze liever een eigen evenement willen houden. Zo krijgen ze meer aandacht voor hun eigen games.

Ook een andere reden speelt hier een rol. Activision en Vivendi zijn niet tevreden met de huidige stand van zaken bij de ESA. De ESA is een associatie die onder andere de E3 en andere grote evenementen organiseert. Het is nog niet bekend waarom Activision en Vivendi hun lidmaatschap bij de ESA hebben opgezegd.

Er is tevens een gerucht gaande dat NCSoft, Codemasters, id Software en Her Entertainment ook niet aanwezig zullen zijn op de E3. Meer informatie hierover volgt nog.

Lenige dames op Metal Gear Solid 4 screenshots

De grootste release van dit jaar voor Konami is Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Terwijl de release steeds nabijer komt, worden wij nog even verwend met wat screenshots, alvorens de bejaarde snake op 12 juni bestuurd mag worden. Vandaag staan de elite dames van Ocelot in de schijnwerpers.
In het vierde deel van de Metal Gear Solid reeks speel je wederom als Snake. Dit keer moet je opereren in een oorlogsgebied, in Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Je zult je gebruik kunnen maken van een op afstand bestuurbare robot, genaamd Metal Gear MK II en van het nieuwe 'close combat'-systeem.

'Dood Kerwin Duinmeijer geen racistische moord'

De eerste racistische moord in ons land na de Tweede Wereldoorlog, die tot de dag van vandaag jaarlijks wordt herdacht, had geen expliciet racistisch motief. Dat zegt programmamaker Kees Vlaanderen van de Humanistische Omroep die uitgebreid sprak met Nico Bodemeijer, de man die in 1983 op 16-jarige leeftijd de 15-jarige Antilliaan Kerwin Duinmeijer in Amsterdam doodstak.

Vlaanderen zegt dat er rond de dood van Duinmeijer een aantal mythen zijn ontstaan. Volgens de politie zou de 16-jarige Bodemeijer indertijd geroepen hebben dat Kerwin een ‘vieze nikker’ was. Vlaanderen zegt dat Bodemeijer dat die nacht helemaal niet heeft geroepen. ''De politie van bureau Warmoesstraat bracht dat naar buiten; dat heeft grote gevolgen gehad.''

Bodemeijer was op 21 augustus 1983 met een vriend aan het stappen. In een snackbar kreeg zijn vriend ruzie met de eigenaar. Kerwin en zijn vrienden stonden ook in die zaak. ''Nico zegt dat hij naar buiten gegaan is om het te sussen'', zegt de programmamaker daarover in De Volkskrant. ''Later haalde Nico een mes en ontstond de fatale vechtpartij.''

Vlaanderen wijst er op dat Bodemeijer niet veroordeeld is voor moord, maar voor zware mishandeling met de dood tot gevolg. ''Ik ben ervan overtuigd dat Nico geen expliciet racistisch motief had. Ook de rechter oordeelde dat racisme niet het wezenlijke motief was voor de steekpartij.''

'Mythe'
De programmaker volgde Bodemeijer zes dagen lang met een camera en toont het resultaat woensdagavond op tv in het KRO-programma Profiel op Nederland 3 om 22.00 uur. Hij wil laten zien dat de mythe gecompliceerder ligt dan menigeen tot nog toe denkt. ''Je denkt al snel: de vermoorde onschuld tegenover de duistere skinhead. Maar zo zwart wit lag het niet. Kerwin deed aan boksen. Hij was breder dan op het fotootje dat na zijn dood werd verspreid. Op die foto was hij een jaar jonger''.

Ook het verhaal van de taxichauffeur die een bloedende Kerwin geweigerd zou hebben naar het ziekenhuis te brengen, ligt volgens Vlaanderen anders. 'Nog zo'n mythe. Taxi's hadden instructies om geen gewonden mee te nemen, maar een ambulance te bellen. Aanvankelijk zag je ook niet zoveel bloed'. Frank Boeijen maakte er inderijd een nummer over, 'Zwart Wit', wat een grote hit werd. Dit jaar nog vertolkte hij dat nummer op een 'anti-Wilders protest' in Amsterdam in het Arabisch.

Skinhead
Overigens heeft Bodemijer zelf ook bijgedragen aan de mythe rond de dood van Dijnmeijer. Na zijn vrijlating zei hij later dat hij vond dat alle allochtonen het land uit moesten. Verder sympathiseerde hij met de Centrum Democraten en heeft hij naar verluidt '100 % white' op zijn arm getatoeëerd. In zijn nek staat in ieder geval 'Made in Holland' en op zijn achterhoofd 'skinhead'. En op zijn knokkels heeft hij Nico en hate laten tatoeëren. Maar dat wil hij laten weghalen. Zelf is hij overigens van Joodse komaf. Zijn vader is Joods en in 1943 werd diens familie opgepakt. Ze zijn allemaal omgekomen. Alleen Nico's vader overleefde het.

Verder zat Bodemijer later nog een keer een jaar vast voor het neersteken van een kraker. Vlaanderen denkt echter dat Bodemijer is gaan voldoen aan het beeld dat van hem was ontstaan. ''Het werd bekend als de eerste racistische moord in Nederland na de oorlog. Ik wil hem niet verontschuldigen, maar ik denk dat hij hierdoor is geradicaliseerd.''

Links:
Wikipedia-Kerwin_Duinmeijer
Officiële herdenkingssite Kerwin.nl

Lorca weg bij Vitesse

Juan Lorca neemt na ťťn jaar alweer afscheid van Vitesse. De 23-jarige aanvaller werd gehuurd van Colo-Colo, maar voldeed niet in Arnhem. Daarnaast was de vraagprijs te hoog.

Vitesse huurde de Chileen met de optie om hem na de zomer definitief over te nemen voor twee miljoen euro. "Dat geld hebben we sowieso niet," aldus technisch directeur Marc van Hintum. "Bovendien betaal je een dergelijk bedrag alleen voor een spits die er 20 tot 25 doelpunten inschiet."

Lorca kwam in het seizoen 2007/2008 26 keer in actie, maar maakte slechts twee doelpunten. "We moeten nog met hem en zijn zaakwaarnemer Jason Pappe spreken, maar het is niet aannemelijk dat hij bij Vitesse blijft."

Jongeren pessimistisch over oorlog en honger

Meer dan de helft (55 procent) van de jongeren denkt dat een wereld zonder oorlog onmogelijk is. Bovendien denkt 42 procent dat het onhaalbaar is honger de wereld uit te krijgen.

Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder leden van het jongerenpanel van het tv-programma.

Van de 1750 ondervraagden zijn weinigen bereid een steentje bij te dragen aan de oplossing van het voedselprobleem. Voor het inleveren van zakgeld of loon is nog wel animo (57 procent). Maar op de vraag of zij bereid zijn tot een leven zonder luxe als daarmee geen mens meer honger lijdt, antwoordt 46 procent 'nee'. Een derde zegt 'ja' en 20 procent weet het niet.

'Hezbollah traint Iraakse strijders in Iran'

Strijders van de Libanese groepering Hezbollah hebben gevechtstrainingen aan Iraakse militieleden gegeven in een opleidingskamp bij de Iraanse hoofdstad Teheran. Dat meldde The New York Times vandaag.

De Amerikaanse krant baseert zich op verhoorverslagen van het Amerikaanse leger. Vier militieleden die eind vorig jaar gevangen werden genomen in Irak zouden onafhankelijk van elkaar de rol van Hezbollah en Iran hebben bevestigd.

De Amerikanen hebben de informatie doorgespeeld aan de Iraakse regering voordat Bagdad vorige week een delegatie naar Teheran stuurde om over de aantijgingen te praten dat Iran sjiitische milities in Irak steunt. Het is niet bekend of de Iraakse delegatieleden hun Iraanse gastheren met de informatie hebben geconfronteerd.

Take Two aandelen niet sterk ondanks launch GTA IV

De lancering van Grand Theft Auto IV vorige week was een kritiek punt in de overnamestrijd tussen Electronic Arts en Take Two. EA begon deze strijd met een bod van $26 per aandeel en ging hier ook mee naar de aandeelhouders. Het bestuur van Take Two heeft altijd volgehouden dit bod te laag te vinden, omdat het bedrijf meer waard zou worden na de launch van GTA IV. Het lijkt er nu op dat het bedrijf wel eens verkeerd gegokt zou kunnen hebben. De aandelen stegen dinsdag weliswaar, maar bij lange na niet met de cijfers die het bestuur verwacht had en de stijging was slechts van korte duur.

Het aandeel Take Two sloot dinsdag op $26,63, een stijging van $0,16 ten opzichte van maandag. Niet heel indrukwekkend kortom. Het werd nog erger toen het aandeel met $0,39 kelderde op woensdag naar $26,24. Vervolgens deed analist Todd Mitchell het aandeel nog verder de das om door te adviseren niet te kopen, maar de aandelen vast te houden die mensen in bezit hadden. Dit kostte het aandeel nog eens $0,15, waarmee het donderdag sloot op $26,09. Vrijdag herstelde het zich enigszins door een stijging van $0,11, maar duidelijk is dat de verwachte groei door GTA IV is uitgebleven.

Mitchell heeft altijd volgehouden dat hij verwachtte dat het aandeel van Take Two nooit boven de $28-$30 dollar zou stijgen en dat deze potentie niet het risico compenseerde dat EA haar bod zou terugtrekken. Als dat gebeurt zou het aandeel wel eens met niet minder dan $7 kunnen kelderen, wat de waarde van het bedrijf enorm zou doen dalen. Het lijkt er dus op dat de aandeelhouders toch moeten gaan kiezen voor het bod van EA. Iets wat tot nu toe slechts 8% heeft gedaan.

Ronaldo vreest voor reputatie na hoerenincident

Ronaldo vreest dat zijn reputatie naar de knoppen is. De Braziliaanse voetballer van AC Milan kwam onlangs in opspraak wegens een afspraak in een hotel met drie prostituees, die later travestieten bleken te zijn.

''Ik heb iets heel stoms gedaan'', zei Ronaldo in een Braziliaans tv-interview. ''Ik heb veel gehuild en schaam me diep'', merkte de oud-voetballer van PSV op.

Ronaldo, die herstelt van een knieblessure, kreeg in het hotel in Rio de Janeiro ruzie met de drie. Een van hen filmde de woordenwisseling en zette de beelden op internet. ''Het was een stomme zet van me'', bekende Ronaldo. ''Het is volledig uit proporties gehaald en het verhaal is de wereld over gegaan. Dit zal me altijd blijven achtervolgen.''

Volgens Ronaldo nodigde hij de drie prostituees uit na een ruzie met zijn vriendin: "Het begon nadat ik een stomme ruzie met mijn vriendin had gehad. Ik wist niet dat het travestieten waren, ik ben volledig heteroseksueel. Toen ik het in de gaten kreeg en wilde vertrekken, begonnen de problemen. Ik wilde ze afkopen en twee accepteerden dat, maar de derde wilde een gigantisch bedrag hebben om te voorkomen dat ze met het verhaal naar de pers zou stappen."

-

Jort Kelder liep klapje op door kus Georgina

De misstap van zijn vriendin Georgina Verbaan is Jort Kelder niet in de koude kleren gaan zitten. "Ik had het wel moeilijk, ja", zei hij maandagochtend in het radioprogramma van Ruud de Wild bij Q-Music. "Het is nu al weer een maand geleden, maar ik heb wel een klapje opgelopen."

Verbaan werd door een amateurpaparazzo gefilmd toen zij met collega-presentator Pieter van der Wielen hevig zoende in een Leids café. Het filmpje was te zien in RTL Boulevard. Volgens de voormalig hoofdredacteur van Quote is de status van zijn relatie met Verbaan op dit moment moeilijk definieerbaar. "Het is niet aan, het is niet uit", stelde hij. "We gaan heel goed met elkaar om."

Verbaan heeft inmiddels haar intrek genomen in een appartement in 'de stad', vertelde Kelder. Afwisselend verblijft ze daar en bij Kelder, die in het Utrechtse Nigtevecht woont.

De 43-jarige journalist, die zichzelf als 'werkeloos' omschrijft, zit niet stil. Hij kondigde aan zestien nieuwe afleveringen op te nemen van zijn tv-programma 'Bij ons in de PC'. Eind vorig jaar zond de KRO de eerste zes afleveringen uit van de realityserie, waarin Kelder de chique Amsterdamse P.C. Hooftstraat verkent.

Reisbeperking Maleisische vrouwen van de baan

Een plan van de Maleisische minister van buitenlandse zaken om vrouwen die alleen naar het buitenland willen reizen te verplichten daarvoor toestemming te vragen aan hun ouders of werkgever, is van de baan. Zijn collega van binnenlandse zaken, onder wie personenverkeer ressorteert en die een dergelijke maatregel dus zou moeten implementeren, vindt het plan niet praktisch. Dat heeft hij maandag laten weten.

"Hoe kunnen we van een volwassene vragen verantwoording af te leggen aan haar moeder of haar ouders? Volwassen vrouwen moeten hun eigen leven leiden. Wij discrimineren niet. Volwassen vrouwen hebben het recht om te reizen waarheen zij willen", zei minister Syed Hamid Albar.

Albar reageerde op de uitspraken van zijn collega van buitenlandse zaken, Rais Yatim, die zei dat vrouwen verplicht moeten worden om aan te tonen dat ze een geldige reden hebben om alleen te reizen. Volgens Yatim zou zijn maatregel ervoor kunnen zorgen dat vrouwen niet meer kunnen worden ingezet als drugskoeriers.

De krant New Sunday Times meldde zondag dat momenteel 119 Maleisiërs, voor het overgrote merendeel vrouwen, in het buitenland vastzitten voor drugsgerelateerde misdrijven.

Vrouwenrechtenorganisaties kwamen onmiddelijk in het geweer tegen Yatims plan. De beweging Sisters in Islam sprak van een schending van de rechten van de mens en niet alleen die van de vrouw. Ook de Maleisische minister voor vrouwen- en gezinszaken, Ng Yen Yen, zei al meteen niets in het voorstel te zien.

Identiteit zwaargewonde fietsers bekend

De politie heeft de identiteit van twee fietsers die zaterdag zwaargewond raakten bij een ongeval in Odijk, dankzij hun buren kunnen achterhalen. De gewonden zijn een 52-jarige man en een 48-jarige vrouw uit Utrecht. Dat meldde de politie vandaag. De buren belden de politie nadat ze een opsporingsbericht op de tv hadden gezien waarbij ze onder meer de fietsen en de sleutels herkenden.

De twee fietsers werden aangereden door een 80-jarige automobilist uit Odijk die onwel was geworden. De bejaarde overleed aan de gevolgen van een hartstilstand. Het stel had geen identiteitsbewijs bij zich en belandde met hersenletsel in het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. De politie zei vandaag dat de toestand van de vrouw zorgwekkend is. De man is stabiel.

Hulpverlening nog steeds moeizaam in Yangon

De autoriteiten en buitenlandse hulporganisaties in het door het leger geregeerde Myanmar hebben ook vandaag moeite om zicht te krijgen op de schade als gevolg van de zware cycloon die in het weekeinde verwoestend overtrok. Ten minste 350 mensen zijn door het noodweer van cycloon Nargis omgekomen, tienduizenden raakten dakloos. Van tal van huizen zijn de daken afgerukt en schoon water begint schaars te worden in de miljoenenstad Yangon, waar nog steeds geen elektriciteit is.

Het dodental loopt vermoedelijk nog op nu de autoriteiten langzamerhand contact weten te leggen met eilanden en laaggelegen dorpen in de zwaargetroffen Irrawaddy-delta van het voormalige Birma. Voor buitenlandse hulpverleners is dat nog moeilijk. De militairen houden het land in Zuidoost-Azië al 46 jaar in een ijzeren greep en zijn bang voor buitenlandse invloeden. Het leger beperkt de bewegingsvrijheid van buitenlanders en de Verenigde Naties wachten nog steeds op toestemming om het rampgebied in te trekken.

Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen door Nederland

Estafettelopers, -fietsers en -skaters zijn onderweg door Nederland om het bevrijdingsvuur naar tachtig plaatsen te brengen. Zij hebben de vlam traditiegetrouw om middernacht opgehaald in Wageningen, de Gelderse plaats waar Duitsers in 1945 onderhandelden over de capitulatie.

De atleten brengen de vlam onder meer naar Rotterdam, de plaats waar premier Jan Peter Balkenende vanmiddag met het aansteken van het bevrijdingsvuur de nationale viering van de Dag van de Vrijheid start.

Wageningen verwacht vandaag honderdduizenden bezoekers, die vooral komen kijken naar het traditionele Vrijheidsdefilé, waaraan zo'n 1300 oudstrijders deelnemen. Vooraf leggen de ambassadeurs van de geallieerde landen uit de Tweede Wereldoorlog kransen op het 5 Meiplein voor Hotel De Wereld, de plaats waar de capitulatie in aanwezigheid van prins Bernhard getekend werd.

Op verschillende plaatsen in het land vinden Bevrijdingsfestivals plaats. Die trekken jaarlijks in totaal ongeveer 750.000 bezoekers.

Motorstorm 2 krijgt Pacific Rift als ondertitel

Het vervolg op Motorstorm gaat Motorstorm 2: Pacific Rift heten. De naam circuleerde al wat langer rond in de geruchtenmolen, maar er was nog niets officieel over bekend gemaakt. In het juni-nummer van PlayStation: The Official Magazine word dit dus wel gedaan, dus kunnen we nu speculeren over de tracks in de game.
De race-game die wellicht gepaard gaat met een hoop gespetter wordt in november verwacht.

Geweld overschaduwt referendum Bolivia

Een omstreden referendum gisteren in het Zuid-Amerikaanse Bolivia is overschaduwd door geweld. De volksraadpleging over autonomie in de grootste provincie van het land, Santa Cruz, ging gepaard met talrijke confrontaties tussen politieke tegenstanders. Tientallen personen raakten gewond.

De rijkste provincie van Bolivia met haar blanke meerderheid wil meer zeggenschap over de olie- en gasinkomsten en probeert een landhervorming te dwarsbomen. Santa Cruz dreigt daardoor in conflict te geraken met het centrale gezag onder de linkse president Evo Morales, de eerste indiaan die ooit tot staatshoofd van het armste land van Zuid-Amerika is gekozen. Hij noemde de volksstemming illegaal, onconstitutioneel en separatistisch.

Morales wil de rijkdommen van het land eerlijker verdelen zodat ook de arme indianen in de bergen meer kunnen profiteren van de baten van fossiele brandstoffen en van vruchtbare landbouwgrond in de vlaktes. De indianen in Bolivia, die zo'n 60 procent van de bevolking uitmaken, zijn eeuwenlang gediscrimineerd nadat het land door de Spanjaarden was gekoloniseerd.

Nucleaire aanval bedreigde 'cup of tea'

Terwijl de hele wereld ten tijde van de Koude Oorlog bang was voor een nucleaire aanval, konden de Britten slechts aan één ding denken: thee. Een grote atoomaanval zou voor een ernstig tekort aan thee kunnen zorgen en dat idee stond de Engelse overheid helemaal niet aan. Deze opmerkelijke informatie komt uit een geheim document uit de jaren '50, dat gisteren openbaar is gemaakt.

Er werd rekening gehouden met een voorraadverlies van 75 procent, waardoor de bevolking en het leger op rantsoen zouden moeten; een dramatische situatie voor theeminnend Engeland. Per persoon zou er in het ergste geval maar een paar gram thee voor handen zijn. Het vooruitzicht werd omschreven als "zeer ernstig" en "er is nog geen bevredigende oplossing gevonden". Volgens Winston Churchill was thee "voor soldaten belangrijker dan munitie" tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dat de Britten nog steeds enorme theeleuten zijn, blijkt wel uit het gigantische aantal van 165 miljoen kopjes thee dat dagelijks gedronken wordt. Daar tegenover staan zeventig miljoen kopjes koffie.

Disney zoekt nieuwe schrijver voor De Vijf

Bijna veertig jaar na de dood van de Britse schrijfster Enid Blyton komen er nieuwe avonturen van De Vijf (The Famous Five) in boekvorm. Het Britse Disney Channel roept daarvoor jongeren op om een eigen De Vijf-avontuur te schrijven.

Dat meldt een woordvoerder van het kabeltelevisienetwerk maandag. De verhalen van de twee beste schrijvers verschijnen in boekvorm en audio podcast. De wedstrijd hangt nauw samen met het starten van de animatieserie Famous Five: On the Case maandag op de Britse televisie.

Streekvervoer op Bevrijdingsdag weer gratis

Reizigers in het streekvervoer kunnen vandaag, op Bevrijdingsdag, in grote delen van het land opnieuw gratis gebruik maken van de streekbus. De buschauffeurs controleren de plaatsbewijzen niet en stempelen ook geen kaartjes af. Zij voeren zo actie voor een hoger loon.

Op Koninginnedag en Hemelvaartsdag konden reizigers ook al gratis de bus in. De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Stads- en streekvervoer hebben ook acties gepland op de beide pinksterdagen.

De werkgevers raamden de financiële schade van de acties eerder op ongeveer 800.000 euro per dag. De cao-onderhandelingen voor het streekvervoer liepen begin april vast. FNV Bondgenoten wil een éénjarige cao met een loonsverhoging van 3,5 procent en een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 procent. Ook wil de bond afspraken maken over sociale veiligheid voor chauffeurs (en passagiers), betere beloning van jonge chauffeurs en wil ze dat werknemers hun doorbetaalde pauze houden en 'ontziemaatregelen' voor oudere werknemers blijven bestaan.

Bevrijdingsdag weer grote muzikale happening

Bevrijdingsdag wordt vandaag weer gevierd met veel muziek. De dertien Bevrijdingsfestivals, in alle provincies en de hoofdstad, trekken jaarlijks ongeveer 750.000 bezoekers. Dj Ferry Corsten, VanVelzen en het duo Pete Philly& Perquisite zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid 2008.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de drie acts uitgekozen om vandaag per helikopter door Nederland te vliegen om op de muziekfestivals op te treden. Het is de eerste keer dat een dj Ambassadeur van de Vrijheid is.

De muzikanten roepen onder het motto 'Vrijheid maak je met elkaar' de festivalbezoekers door het hele land op zich in te zetten voor vrijheid overal ter wereld. Ook brengen ze hun eigen versie van het Lied van de Vrijheid ten gehore.

Bevrijdingspop in Haarlem is het grootste en oudste Bevrijdingsfestival. De Britse band Kula Shaker, de Amerikaanse rockgroep Juliette and the Licks en de Nederlandse zanger Alain Clark zijn enkele van de acts die te zien zijn tijdens de 28e editie in de Haarlemmer Hout.

De officiële start van de Nationale Viering van de Bevrijding vindt dit jaar plaats in Rotterdam. De stad pakt extra groot uit met drie podia, meer dan dertig bands, dj's en acts en een grote vuurwerkshow. Premier Jan Peter Balkenende verricht om 13.00 uur in het bijzijn van onder anderen burgemeester Ivo Opstelten en de commissaris van de koningin van Zuid-Holland de officiële opening in de Maasstad. De premier ontsteekt het Bevrijdingsvuur op de Erasmusbrug als teken dat de bevrijdingsfeesten in het hele land kunnen beginnen.

Doden en vermisten na schipbreuk BraziliŽ

Een schipbreuk in Brazilië heeft aan zeker vijftien mensen het leven gekost, dertig andere opvarenden worden nog vermist. De omgekomen passagiers zijn allen verdronken in een rivier in de staat Amapa. De politie zoekt vandaag verder naar de vermiste personen.

Op het moment dat de boot zonk, waren er ongeveer tachtig mensen aan boord, waarvan ongeveer de helft zichzelf zwemmend kon redden. De ongeregistreerde houten veerboot zonk door onbekende oorzaak in een rivier die door het Amazonegebied stroomt. De boot was enige maanden geleden aan de ketting gelegd door de Braziliaanse autoriteiten, nadat het niet door een inspectie was gekomen.

In het Amazonegebied is het bijna een gewoonte dat boten, die veelal dienst doen als waterbus, veel te zwaar beladen zijn met vracht of passagiers. Sinds februari zijn er minstens 25 mensen omgekomen door ongelukken met boten in Brazilië.

Brand in gevangeniscel Middelburg

In een cel in een gevangenis in Middelburg is zondagavond brand uitgebroken. Twee gevangenen moesten worden geëvacueerd. Niemand raakte gewond, meldt een politiewoordvoerder.

De brand in de gevangenis aan de Torentijdweg ontstond rond 21.45 uur door onbekende oorzaak. Binnen een half uur was de brand geblust en was de situatie weer veilig, zegt de woordvoerder. Of de brand is aangestoken is nog niet duidelijk.

Mindfuck

Als ik in deze column een flauwe jodengrap, een belediging richting moslims, een hartig woord richting de monarchie of wat dan ook schrijf dat tegen de gevestigde orde van 'normen en waarden' indruist, krijg ik morgen een emailtje van het Meldpunt Discriminatie Internet. Wie antwoorden zoekt op grote open vragen betreffende bijvoorbeeld Amerikaanse wereldheerschappij, 9/11, Irak, vul in op de puntjes, komt meestal niet verder dan de voordeur van een Ministerie of een hartelijk lachende ambtenaar achter een telefoon. “Waarom zou je vragen stellen? Je hebt het toch goed, of niet?” Gaat u rustig slapen, Nederland, uw regering weet wat ze doet. The world that has been pulled over your eyes to blind you from the truth, het is geen vergaande filosofie in een of andere film over de verre toekomst, maar simpele dagelijks waarneembare waarheid.

Schrijver J.J. Voskuil overleden

De schrijver Johannes Jacobus Voskuil is in zijn woning in Amsterdam overleden. Hij werd 81 jaar. Dat heeft uitgeverij Van Oorschot zondag bekendgemaakt.

In een verklaring van de uitgeverij staat dat Voskuil op donderdag 1 mei is overleden. Wanneer de uitvaart plaatsvindt, is nog niet duidelijk.

Voskuil debuteerde in 1963 met de roman Bij Nader Inzien. Hij is vooral bekend geworden met zijn zevendelige roman Het Bureau, waarin hij zijn loopbaan bij het Van Meertens Instituut beschrijft. Van alle zeven delen tezamen zijn meer dan 400.000 delen verkocht.

Voor het derde deel van Het Bureau, Plankton genaamd, kreeg de schrijver in 1998 de Libris Literatuurprijs. Na Het Bureau verschenen nog vijf boeken; drie reisdagboeken en twee portrettenboeken. Hij won ook de Ferdinand Bordewijk Prijs (1997) en de Prix des Ambassadeurs (1998).

Zijn laatste boek Onder Andere kwam uit in 2007. Het is een lange herinnering aan de tijd dat Voskuil met zijn vrouw Lousje aan het einde van de jaren vijftig aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam woonde.

Hij richtte in 1997 (ten tijde van de varkenspest) de dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood op, die zich inzet voor het welzijn van varkens. Voskuil besloot toen hij de beelden zag van de miljoenen dode varkens die met grijpers werden afgevoerd, zijn bekendheid in te zetten om te strijden tegen de bio-industrie.


Hak- en slagwerk in Ninja Gaiden 2

In Ninja Gaiden 2 speel je wederom met Ryu Hayabusa, die deze keer op pad gaat om zijn clan te wreken en daarbij ook nog eens de mensheid moet redden. Met een scala aan wapens kun je de vijanden aan stukken hakken, om zo een weg te banen in een wereld vol gevaar. Ninja Gaiden 2 zal een geheel nieuwe gameplay engine bevatten, en een nieuw auto-health regeneration system. Natuurlijk kunnen we ook nieuwe levels en vijanden verwachten, en niet te vergeten liters bloed.

Meer over Ninja Gaiden 2 kun je lezen in de preview van het spel.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.