'Lager IQ door veel e-mailen'

Uit onderzoek van de universiteit van Glasgow is gebleken dat veel e-mailen en vaak de inbox controleren op nieuwe berichten kan leiden tot een tijdelijke afname van het IQ. Een onderzoek dat Hewlett Packard uitvoerde, toonde aan dat het IQ aan het einde van een werkdag gemiddeld met tien punten kan dalen als gevolg van intensief e-mailen. Ter vergelijking: blowen laat het IQ gemiddeld maar met vier punten dalen.

Naar aanleiding van het onderzoek, concludeerden de onderzoekers dat de concentratie en productiviteit afneemt, naarmate met meer langer met de elektronische communicatie bezig is dan noodzakelijk is. Gemiddeld wordt er vier uur per dag besteed aan e-mailen, waarbij zowel het versturen als ontvangen wordt meegerekend. Maar liefst twee op de drie mensen is dwangmatig bezig met zijn of haar e-mail.

De onderzoekers raden aan om gestructureerd te werk te gaan. Laat bijvoorbeeld de e-mails gesorteerd binnenkomen in aparte mapjes en laat niet meteen alles vallen zodra er een bericht binnenkomt. Een dag zonder e-mail, zoals diverse bedrijven in de Verenigde Staten hebben ingesteld, is ook een mogelijkheid, al wordt dat niet door iedereen als zinvol gezien.