VN stellen taakgroep voedselcrisis in

De Verenigde Naties stellen een taakgroep in om de voedselcrisis aan te pakken. Dat heeft VN-chef Ban Ki-moon vandaag bekendgemaakt.

Ban wil een aantal noodmaatregelen nemen om de groeiende voedselcrisis aan te pakken en een aantal maatregelen die de crisis op lange termijn moeten bezweren.

De VN-chef hield gisteren en vandaag topberaad met 27 internationale organisaties in het Zwitserse Bern over de groeiende voedselcrisis. De prijs van voedsel is de afgelopen tijd flink gestegen. Dat komt onder meer door de groeiende wereldbevolking en een sterke toename van de verbouw van gewassen die geschikt zijn als biobrandstof.

De VN willen zo snel mogelijk ''de hongerigen te eten geven'' en hebben daarom alle landen opgeroepen om ''snel en ruimhartig'' het potje van het VN-Wereldvoedselprogramma WFP te vullen. De organisatie heeft 775 miljoen dollar nodig in verband met de gestegen voedselprijzen. ''We hebben toezeggingen voor 471 miljoen dollar, maar we hebben maar 18 miljoen dollar contant'', aldus WFP-chef Josette Sheeran.

Ban zal zelf leiding geven aan de taakgroep om de wereldwijde crisis zo snel mogelijk aan te pakken.