Kamer houdt vertrouwen in Albayrak

De Tweede Kamer houdt vertrouwen in staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie. De motie van wantrouwen die de VVD vanmiddag tegen haar had ingediend, kreeg alleen steun van de PVV en zelfstandig Kamerlid Rita Verdonk.

Dat gebeurde aan het einde van een spoeddebat over de plotselinge toestroom van 770 illegale Chinezen, waarvan er ongeveer driehonderd alweer zijn verdwenen. Verdonk, oud-minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, woonde het debat niet bij maar deed wel mee aan de stemmingen over de motie van wantrouwen.

Albayrak voelt zich niet beschadigd door de motie van wantrouwen. Ze noemde de opstelling van de liberalen ''redelijk voorspelbaar''.

De PvdA-bewindsvrouw zegde tijdens het debat toe te bekijken of het mogelijk is asielzoekers vaker op te sluiten of hun vrijheid anderszins in te perken om te voorkomen dat ze in de illegaliteit belanden. Ze komt daar binnenkort namens het kabinet op terug in reactie op een wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van illegaliteit in Nederland. Volgens Albayrak moet altijd sprake zijn van een individuele beoordeling.

''Als we ze allemaal meteen vastzetten, dan kunt u er vergif op innemen dat de rechter zegt: Dit is niet proportioneel, dus ik zet de vreemdelingenbewaring stop'', aldus de staatssecretaris. Met die redenering in de hand concludeerde ze dat de oplossing die VVD-Kamerlid Henk Kamp aandraagt, ''de kortste weg naar de illegaliteit'' is.