Negentien Nederlandse missies naar China

Bewindslieden en afgevaardigden van provincies en gemeenten gaan dit jaar zeker negentien keer op reis naar China. Dat blijkt uit een overzicht dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bij acht van de negentien missies gaat ook een delegatie van het bedrijfsleven mee.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft twee reizen naar China gepland: in augustus voor de Olympische Spelen in Beijing en eind oktober voor een top met Europese en Aziatische regeringsleiders. Ook enkele andere bewindslieden hebben bezoeken gepland, net als vertegenwoordigers van diverse provincies en de gemeentes Breda, Rotterdam en Amsterdam. .

De missies zijn omstreden vanwege de mensenrechtensituatie in China en het Chinese optreden in Tibet. De Tweede Kamer had om het overzicht gevraagd omdat een meerderheid wil dat de delegaties mensenrechten in China aan de orde stellen. Verhagen meldt dat alle delegaties vooraf worden geïnformeerd over de mensenrechtensituatie in China.