Chauffeur vrijuit na slaan racistische blaag

De politierechter in Hilversum heeft een 39-jarige buschauffeur schuldig verklaard zonder strafoplegging. De chauffeur had in 2006 een bijzonder irritant 13-jarig meisje in Naarden een klap verkocht. Dat slaan mocht officieel niet, maar gezien de omstandigheden was een straf ook niet op zijn plaats oordeelde de rechter.

De officier van justitie had om een zelfde 'straf' gevraagd. De puber had de chauffeur namelijk getreiterd en uitgescholden voor  'vuile islamiet' en 'vuile Marokkaan'.  Dat deed het meisje omdat de man haar verzocht had geen  blikje cola in de bus te drinken.  Na de klap viel het meisje op de grond en verliet ze met haar al even irritante vriendinnen de bus.  ''Ik kon het niet verkroppen in een volle bus'', verklaarde de chauffeur aan de rechter zijn uitbarsting.

De chef van de Connexxion-chauffeur bood het meisje later persoonlijk een bloemetje en excuses aan. De officier van justitie had veel begrip voor de actie van de buschauffeur: ''Meiden die ontzettend brutaal en vervelend in het openbaar vervoer zijn, daar hebben we allemaal wel eens last van.'' De rechter was het met haar eens.

Het incident vond plaats in een bus die jeugd vervoert naar een school voor leerlingen met gedragsproblemen.