Fopspeen op langere termijn schadelijk

Icoon MedischTandartsen en logopedisten waarschuwen ouders voor het te lang laten gebruiken van de fopspeen. Hierdoor kunnen kinderen volgens hen scheve tanden én spraakproblemen krijgen.

Marije Greven van de beroepsvereniging van logopedisten stelt dat het afleren al na negen maanden kan beginnen als de drinkbeker wordt gebruikt. Dan neemt de zuigbehoefte af. "Als een kind behoefte houdt aan een fopspeen, adviseren wij matig gebruik, bijvoorbeeld tijdens het slapen."

Volgens Martine van Gemert (Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde) moeten kinderen eigenlijk vanaf hun tweede jaar stoppen met de fopspeen: "Wanneer het gebruik van de fopspeen voor het tweede levensjaar wordt afgeleerd, herstellen problemen als scheeftand en een afwijkende groei van de tandbogen en het gehemelte zich vaak binnen zes maanden. De meeste kinderen stoppen vanzelf tussen hun tweede een vierde jaar. Als dat niet gebeurt, moeten ouders ingrijpen. Streven moet zijn om het fopspeengebruik voor het vierde en zeker voor het zesde jaar te hebben afgeleerd."

Om zuigbehoeftige kinderen stapsgewijs hun gewoonte te laten afleren is er een boek ontwikkeld met de naam 'Stoppen met Foppen.'


Unieke beelden van Oppergoeroe Danny mét fopspeen.