Vernieuwde Firefox kampt met ernstig lek

Icoon InternetEnkele uren nadat er afgelopen donderdag een nieuwe versie van de internetbrowser Firefox werd gelanceerd, dook er al weer een nieuwe, zeer ernstige kwetsbaarheid op. De upgrade die werd vrijgegeven, repareerde wel tien lekken maar zorgde dus ook voor een nieuw lek.

De Nederlandse hacker Ronald van den Heetkamp heeft ontdekt dat kwaadwillenden de inhoud van de map waarin Firefox is geïnstalleerd, kunnen bekijken. Op deze manier kunnen hackers de locatie achterhalen waar de gebruiker zijn instellingen heeft opgeslagen, zo legde de hij uit.

Firefox heeft wel vaker te kampen gehad met soortgelijke lekken. Deze kwamen voorheen alleen voor wanneer de gebruiker een extensie had geïnstalleerd. Extensies zijn kleine plugins die extra functionaliteit toevoegen aan de browser. Bij het nieuwe lek is dat niet nodig.

Er wordt aangenomen dat Mozilla, de organisatie achter Firefox, binnen korte tijd met een nieuwe versie komt die dit lek moet verhelpen. Mozilla heeft tot dusver nog niet gereageerd op het nieuwe lek.