Maastricht plaatst coffeeshops buiten centrum

Burgemeester en wethouders van Maastricht gaan waarschijnlijk de coffeshops uit de binnenstad verplaatsen. Hiervoor is een vergunning voor de bouw van twee zogenoemde coffeecorners aan de rand van Maastricht afgegeven.

In totaal zullen vijf coffeeshops deze zomer vanuit het stadscentrum daarheen verkassen. Het is de gemeente al jarenlang en doorn in het oog dat Duitse en Belgische drugstoeristen een ritje naar de drukke binnenstad maken om wiet te scoren. Verder heeft Maastricht enorm veel last van allochtone drugsrunners. De runners joegen vorig jaar vooral op Franse drugstoeristen, die zelfs bedreigd en mishandeld worden als ze geen drugs kochten. Ook gewone toeristen werden lastig gevallen en geïntimideerd. De runners rijden soms met snelheden van meer dan 100 kilometer per uur door de stad op jacht naar kopers en veroorzaken daarbij levensgevaarlijke situaties.

Overigens is België niet blij met het verplaatsen van de coffeeshops. Zij verwachten dat nu meer Belgen naar Nederland afreizen om drugs te scoren. Hierdoor zou Maastricht de omliggende gemeenten lastigvallen met het tolerante drugsbeleid.