Internetwinkel vaak te duur

Icoon FinancieelKopen op internet is vaak goedkoper dan kopen in een gewone winkel. Helaas blijkt dat het vaak nog steeds een stuk duurder is dan noodzakelijk. Dat komt door de invloed van importeurs en fabrikanten, zo berichtte het tv-programma Kassa vanavond.

Fabrikanten en importeurs van goederen zijn er vaak helemaal niet blij mee dat hun artikelen zo goedkoop verkocht worden op internetsites en daarom proberen ze de prijs omhoog te krijgen. De Thuiswinkelorganisatie heeft een enquête gehouden onder internetwinkels; hierin berichtten 75 winkels dat importeurs probeerden de prijs omhoog te krijgen. 50 winkels spraken zelfs van dwang.

De sector die het meest onder druk ligt, is de wit- en bruingoedsector. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft volgens Kassa gezegd dat ze deze signalen "zeer interessant" vindt en om zo veel mogelijk bewijsmateriaal gevraagd heeft. Of dit tot gevolg zal hebben dat de prijzen in internetwinkels binnenkort omlaag gaan, is nog niet bekend. De prijzen voor Nederlandstalige boeken zullen in elk geval gelijk blijven. Daarvoor geldt namelijk de Wet op de vaste boekenprijs.