Duitse moslims boos op Tatort

Icoon TelevisieIn Duitsland hebben alawitische moslims boos gereageerd op een uitzending van de Duitse krimiserie Tatort. In de gewraakte aflevering die zondag werd uitgezonden wordt een alawitisch meisje verkracht door haar vader; ze wordt zwanger, zoekt steun bij een soennitische vriend en bekeert zich tot het soennisme. De vader vermoordt zijn tweede dochter als die ontdekt wat er is gebeurd.

Rond duizend alawieten demonstreerden gisteren in Berlijn voor een gebouw van de ARD. Voor vandaag staat er in Keulen een nieuwe demonstratie op het programma. Er worden tot wel 30.000 betogers verwacht.

De alawieten, een zeer gematigde stroming binnen de islam, hebben een formele klacht ingediend wegens het oproepen tot haat en excuses geëist. Ook eisen ze dat de gewraakte aflevering nooit meer wordt herhaald. De belangrijkste bond van moslims in Duitsland, die 860 moslim-organisaties verenigt, eist eveneens excuses van de ARD aan ''de hele islamitische gemeenschap''.

In Duitsland wonen circa 3,3 miljoen moslims. De Turkse moslims maken daarvan 1,8 miljoen uit. Zo'n 15 tot 25% van de Turkse moslims is alawiet. Alawitische vrouwen dragen geen sluier of hoofddoek, alawieten erkennen de sharia niet en gaan niet naar Mekka.

De NDR, die de uitzending produceerde, heeft gevraagd om een dialoog met de alawieten. Het is nooit de bedoeling geweest, zo stelde de NDR, de religieuze gevoelens van de alawieten te kwetsen of vooroordelen te bevestigen.