30 december: Dag van de Download

Icoon InternetDe Belgische vereniging voor internetabonnees Tik heeft zondag 30 december uitgeroepen tot ‘Dag van de Download’. Op die dag moet er zoveel mogelijk gedownload worden, als protest tegen de nog steeds geldende datalimieten in het land. Volgens Tik zal ‘de zoveelste petitie voor meer datavolume’ weinig of niks uithalen. De vereniging is ook kwaad over de ‘Telenet drukt op de knop’-campagne van afgelopen week, waarin de Belgische provider liet weten om met een druk op de knop de verbindingssnelheden van klanten met een ComfortNet-abo op te schroeven.

Hoewel Tik al langer wist van Telenets plannen, reageert de vereniging boos op het feit dat voor de officiële mededeling berichten opdoken waarin werd gemeld dat de datalimieten afgeschaft zouden worden. Achteraf bleek dat de limieten niet opgeheven worden, en nu wil Tik dat Belgische internetters op de knop gaan drukken, maar dan op de ‘download’-knop. Dit moet ervoor zorgen dat de providers hun ogen open doen en dat ze gaan inzien dat meer datacapaciteit niet alleen goed is voor de gevorderde gebruiker, wat Belgische isp’s echter wel beweren.

Volgens Tik ontbreekt het in België aan voldoende concurrentie en zijn de prijzen te hoog. Volgens de vereniging is een blik op de situatie in de buurlanden al voldoende om in te zien dat het wel degelijk mogelijk is om internetters meer te bieden voor een lagere prijs: snellere verbindingen, maar zonder datalimieten. Belgische internetters die mee willen doen aan de campagne kunnen zich hier inschrijven.

Met dank aan Swateke voor de submit.