Kamermeerderheid wil growshops verbieden

Een voorstel van het CDA om growshops te verbieden, kan rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. Het voorstel wordt gesteund door de VVD, de PVV, de ChristenUnie en de SGP.

Volgens CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma zijn de growshops onderdeel geworden van de georganiseerde wietteelt en -handel en moeten ze daarom worden verboden. Begin vorig jaar was het CDA al bezig met een verbod op de shops, toen nog onder leiding van Maxime Verhagen.

Growshops zijn winkels die zich richten op de wietkweek. Maar zolang ze geen wietstekjes verkopen, hebben ze feitelijk geen strafbare zaken in huis. Hun assortiment bestaat uit kweeklampen, ventilatoren, afzuigers, filters, pompen en voeding. Dat zijn op zich geen verboden zaken, want die kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld tomaten of bloemen mee te laten groeien. Dat is ook de reden dat de toenmalige ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, Piet Hein Donner en Johan Remkes, alleen de invoering van een vergunningenstelsel als mogelijkheid zagen.

De belangenorganisatie van growshops heeft laten weten niets te zien in het door een Kamermeerderheid gewenste verbod. Daarmee zou de growshopondernemer alleen maar in de criminaliteit worden gedrukt.

Overigens wordt er nu al tegen growshops opgetreden als ze zich schuldig maken aan de verkoop van stekjes of de inkoop van wiet van telers.Een van de vele growshops die Nederland telt.