Wiegel: VVD omvormen tot liberale beweging

Voormalig VVD-leider Hans Wiegel zegt vandaag in een interview met dagblad De Pers dat de VVD moet opgaan in een brede liberale beweging. Hij denkt niet dat de partij binnen afzienbare tijd een sterke positie krijgt en vindt dat het tijd wordt voor iets nieuws.

Het moet een librale volksbeweging worden waarin ook plaats is voor ideeën die Rita Verdonk, de Partij voor de Vrijheid en D66 hebben. Met hen zouden dan ook toenaderingspogingen moeten worden ondernomen. ''Er zitten misschien anderen bij ons in de buurt die zeggen: er is een heleboel dat ons bindt. Maar misschien staan er ook nog wel nieuwe sterren op. Als je nu aan die mensen vraagt of ze hiervoor in zijn, zeggen zij nee. Maar als van onze kant de mogelijkheid wordt geboden, gaan ze daar toch over nadenken'', aldus Wiegel.

VVD-leider Mark Rutte heeft al laten weten er niets voor te voelen om de partij na één tegenslag op te heffen. Ook VVD-coryfee Henk Vonhoff ziet niets in het plan van Wiegel. Vonhoff zei op BNR Nieuwsradio dat de VVD wat hem betreft ''een goed en stevig liberaal huis is''.