Moslima moet alleen in nood hulp accepteren

Icoon MedischHet staat moslimvrouwen in Nederland vrij om hulp van een mannelijke arts te weigeren, behoudens in het geval dat het leven van een ongeboren kind in gevaar is. Dat heeft voorzitter Peter Holland van artsengenootschap KNMG gisteren gezegd op een gynaecologencongres in Arnhem.

Volgens Holland mogen patiŽnten in grote mate zelf beslissen door wie ze geholpen willen worden. ''Of je een arts nu te jong of te oud vindt, of dat de pukkel op zijn neus je niet aanstaat, als patiŽnt hoef je niet te motiveren waarom je niet door een arts geholpen wilt worden. Een islamitische vrouw mag zodoende ook een mannelijke arts weigeren. Ook als zij met persweeŽn in het ziekenhuis ligt en er geen vrouwelijke gynaecoloog voorhanden is. Zolang het ongeboren kind niet in gevaar is, heeft zij dit recht.''

Pas als het ongeboren kind in levensgevaar is, zijn een gedwongen narcose en spoedkeizersnede soms noodzakelijk, zo zegt Holland. Iedere arts heeft volgens hem namelijk de plicht een ongeboren leven te beschermen. De behandeld gynaecoloog zou mogelijk wel een tuchtzaak aan zijn broek kunnen krijgen, maar Holland ziet dat met vertrouwen tegemoet. ''Ik moet de tuchtrechter nog tegenkomen die een gynaecoloog veroordeelt omdat hij het leven van een kind heeft gered.''

Mocht er tijdens de bevalling een lastige orthodoxe moslim in de de verloskamer mannelijke artsen gaan bedreigen, is volgens Holland de oplossing simpel: Die dient onmiddellijk verwijderd te worden.

Richtlijn
Het KNMG werkt momenteel aan een richtlijn over de omgang met moslims. Daaraan is behoefte vanwege incidenten tussen islamitische patiŽnten en medici. Moslima's - maar vaker hun echtgenoten - weigeren soms een mannelijke arts, omdat de islam zou voorschrijven dat ze alleen door vrouwen geholpen mogen worden.

Een bekend incident vond plaats in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Een Iraakse vrouw met bevallingsproblemen kon niet geholpen worden omdat haar agressieve echtgenoot een mannelijke gynaecoloog verbood zijn vrouw in barensnood te helpen. Er was echter geen vrouwelijke gynaecoloog voorhanden. De moslima werd uiteindelijk overgeplaatst naar een kliniek waar op dat moment wel een vrouwelijke arts dienst had.

De problemen met moslims die een mannelijke arts in noodsituaties weigeren, speelt niet alleen in Nederland. Ook in bijvoorbeeld Frankrijk en BelgiŽ komt het voor.