'Alcohol veel dodelijker dan koffie'

Icoon GezondheidVeel ophef vandaag over koffie uit automaten die slecht voor je is. 'Koffie uit automaat 'dodelijk'' stond vanochtend in grote letters op de voorpagina van De Telegraaf. De koffie kan je eerder een hartinfarct verzorgen, omdat er een stofje in zit. Maar Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer in Amsterdam en ontdekker van het stofje, vindt de aandacht overdreven. Dat zei hij vanmiddag op Radio 1. "Het is echt niet zo dat als je een kopje drinkt dat je dood neervalt. Als je dagelijks vele koppen automatenkoffie drinkt, maak je meer kans op hart- en vaatziekten."

Katan vindt het gevaar van alcoholische dranken veel groter. "Alcohol is een oorzaak van kanker, met name borstkanker. Gek genoeg hoor je dat veel minder in de media." Volgens Katan is alcoholische drank meteen schadelijk. "Het begint helaas al vanaf het eerste glaasje. Vrouwen die twee glaasjes drinken hebben meteen al meer kans op borstkanker dan vrouwen die niets drinken."

Ook overgewicht is een dodelijk gegeven. "Je krijgt er kanker van. Of dat ook de meest voorkomenden kankers zijn, is nog niet bekend." Overigens wil hij niemand van de avondmaaltijd af houden. "Het is simpel: alles met mate".