Stormvloedwaarschuwing voor vrijdag

Icoon WeerRijkswaterstaat heeft een stormvloedwaarschuwing doen uitgaan voor morgen. Voor het eerst sinds 1976 wordt vannacht de hele kustlijn van Nederland in de gaten gehouden. Het bureau van de Stormvloedwaarschuwingsdienst is dan ook bezet. Rijkswaterstaat verwacht overigens geen grote problemen.

Volgens het KNMI bestaat de mogelijkheid dat vrijdagochtend in het Waddengebied even een noordwesterstorm, windkracht 9, waait. In de kustgebieden kunnen dan windstoten tot 95 km/uur voorkomen.

Omdat het springtij is wordt door de storm hoogwater verwacht. Op de Noordzee kunnen golven met een hoogte van maximaal 12 meter voorkomen.

Het KNMI zegt dat de stormachtige dagen die er aan komen, horen bij het najaar. ''Het is geen extreme storm, maar meer een gemiddelde herfststorm. We verwachten geen weeralarm af te hoeven geven. Het zal vermoedelijk alleen bij waarschuwingen blijven'', aldus een zegsman.

Ook Weathernews voorspelt morgen flink onstuimig weer met zeer zware windstoten met snelheden tot 110 kilometer per uur. De noordwestenwind neemt pas aan het einde van de dag iets in kracht af. Het stormachtige en buiige weer hangt samen met een lagedrukgebied dat de komende 24 uur van het Zuid-Noorwegen naar de Oostzee trekt.

De hoogste waterstand zal in het noorden van het land zijn. Morgenochtend loopt het water bij bijvoorbeeld Delfzijl op tot 4 meter en bij Hoek van Holland tot 3 meter.

Met dank aan Baamert voor de submit.
Meepraten over de storm kan op het FOK!forum!