Defensieplan PvdA gekraakt

Icoon PolitiekDe Partij van de Arbeid heeft vandaag al veel kritiek gekregen vanwege een plan voor een grootschalige reorganisatie bij de krijgsmacht. De coalitiegenoten CDA en ChristenUnie reageerden verrast en op hoofdlijnen afwijzend, net als minister Eimert van Middelkoop van Defensie.

Namens de oppositie oordeelde de VVD het hardst. ''Brandhout'', luidde het commentaar van het liberale Tweede Kamerlid Arend Jan Boekestijn. De vakbond van militairen AFMP wees erop dat het defensiepersoneel ''reorganisatiemoe'' is en helemaal niet zit te wachten op een nieuwe periode van onzekerheid.

Als het aan de PvdA ligt, moet Defensie wapens afstoten en meer gaan investeren in personeel. De verkoop van onder meer F16's, fregatten en tanks en de samenvoeging van onderdelen, kan volgens de sociaaldemocraten 3 miljard euro opleveren.

De PvdA wil niet bezuinigen op defensie maar vindt dat veel duur materieel overbodig is. Drie fregatten, 24 Pantserhouwitsers, 44 Leopard tanks en 54 F-16 vliegtuigen, de helft van het totale aantal dat de luchtmacht heeft, zouden kunnen worden verkocht. Ook kan volgens de PvdA een vliegbasis dicht.

''We kunnen niet langer de kool en de geit sparen'', verklaart het PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink de noodzaak voor het plan. Eijsink verwacht niet dat het afstoten van materieel ten koste gaat van de inzetbaarheid van het leger.

Maandag vergadert de Tweede Kamer over personeelszaken bij Defensie. Later volgt overleg over het materieel en over de begroting voor 2008. Tijdens die overleggen moet blijken of de PvdA steun krijgt voor haar plan. De kans daarop lijkt klein op basis van een belronde langs een aantal partijen.