Cartoons Mohammed in Deense verkiezingen

OpmerkelijkDe wereldwijde rel uit 2005 over de Deense cartoons over de islamitische profeet Mohammed zijn nu ook - letterlijk en figuurlijk - doorgedrongen in de verkiezingscampagne voor een nieuw parlement in Denemarken. De uiterst rechtse Deense Volkspartij (Dansk Folkeparti), de derde partij van het land, heeft een verkiezingsposter gemaakt met daarop een afbeelding van Mohammed.

Op de poster is een hand te zien die een potlood vasthoudt bij een vrijwel voltooide tekening van de islamitische profeet. ''Vrijheid van meningsuiting is Deens, censuur is dat niet'', staat erboven. De tekening is een kopie uit een boek over de islam uit 1683.

Een kandidate van de kleine linkse partij Eenheidslijst heeft hierop gereageerd met een tegenposter. Een potloodtekening van voorzitter Pia Kjaersgaard van de Volkspartij, met de tekst ''Vrijheid van meningsuiting is Deens, maar idiotie is dat niet.''

Omstreden
De poster van de Eenheidslijst is gemaakt door de 25-jarige parlements-kandidate Asmaa Abdol-Hamid. Zij is in Denemarken overigens behoorlijk omstreden en de kandidaatstelling van haar heeft de partij in de peilingen geen goed gedaan. De partij is flink gekelderd. De Deense van Palestijnse komaf was destijds de woordvoerder van elf Deense moslimorganisaties die aangifte deden tegen de krant die de elf Mohammed-cartoons plaatste. Nu wil zij het eerste Deense parlementslid worden met een hijab.

Ook binnen haar eigen partij is Asmaa Abdol-Hamid omstreden, omdat ze van de ene op de andere dag weigerde mannen de hand te schudden en vanwege haar controversiële uitspraken over de doodstraf en over Deense troepen in Irak.

De Deense Islamitische Geloofsgemeenschap, die tijdens de cartoonaffaire een aanjager was van het protest tegen de spotprenten in de islamitische wereld, houdt zich nu op de vlakte. ''Ons beleid is om provocaties van de Deense Volkspartij voortaan te negeren''", aldus een woordvoerder.