'Beperk instroom laaggeschoolde arbeidsmigrant'

Icoon EconomieDe Nederlandse verzorgingsstaat is aantrekkelijk voor laaggeschoolde arbeidsmigranten, maar te weinig uitnodigend voor hoger opgeleiden. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een gisteren verschenen rapport. Het Planbureau waarschuwt dat een instroom van laaggeschoolde gastarbeiders de verzorginsstaat onder druk zet als die hier blijven wonen.

Buitenlanders die hier tijdelijk aan de slag gaan, kunnen een bijdrage leveren aan de financiering van de welvaartsstaat omdat ze premies en belastingen betalen en daarna weer vertrekken. Dat effect verdwijnt echter als ze besluiten zich permanent te vestigen. Vooral de vestiging van laaggeschoold personeel kan de financiering van de welvaartsstaat onder druk zetten.

Het CPB stelt dat de meeste Europese landen zichzelf in de vingers snijden doordat ze toestaan dat een 'tijdelijke' verblijfsvergunning wordt omgezet in een permanente verblijfsstatus. ''Omdat de gemiddeld laaggeschoolde arbeidsmigrant over zijn levensloop geen positieve bijdrage levert aan de publieke kas, kan permanent verblijf van deze groep de financiering van de welvaartsstaat onder druk zetten.''

Aan de andere kant zijn de hoge belastingtarieven die de verzorgingsstaat heeft onaantrekkelijk voor de kenniswerkers die Nederland graag wil binnenhalen. Hoog opgeleide arbeidsmigranten kiezen de landen waar ze het meest verdienen en dat zijn landen met lage belastingen en een ongelijke inkomensverdeling.

Volgens het CPB moet er gezocht worden naar maatregelen om ervoor te zorgen dat laaggeschoolde buitenlanders hier slechts tijdelijk blijven en dat hoogopgeleiden hier wel aan de slag willen gaan. Het CPB bepleit fiscale voordelen in de eerste jaren van verblijf en vereenvoudigde procedures voor de toelating van hooggeschoolde migranten. Tegelijkertijd suggereert het een rem op tijdelijke toelating van laaggeschoolden.