Peiling: PVV groter dan PvdA

Icoon PolitiekDe PvdA verliest verder terrein in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De partij zou bij verkiezingen uitkomen op 21 zetels, drie minder dan een week geleden. De PVV van Geert Wilders zou goed zijn voor 24 zetels, een winst van een zetel, en dus groter worden dan de PvdA.

Momenteel bezet de PvdA in de Tweede Kamer 33 zetels en de PVV heeft er negen. Uit de peiling blijkt verder dat GroenLinks met elf zetels, tegen tien een week geleden, de hoogste score haalt van de afgelopen twee jaar. De fractie van Femke Halsema heeft momenteel zeven Kamerzetels. De VVD verliest volgens De Hond deze week een zetel en staat op zeventien stuks. Bij de verkiezingen van 2006 behaalde de door Mark Rutte geleide fractie 22 zetels. Rita Verdonk maakt nog steeds deel daarvan uit, tegen de zin van de VVD. Donderdag liep een gesprek tussen haar en enkele ereleden van de partij over haar positie op niets uit. Zij zou met een eigen partij volgens De Hond, net als vorige week, 21 zetels scoren.

Verder geeft de nieuwste peiling aan dat het vertrouwen in het kabinet en premier Jan Peter Balkenende verder (bij elkaar vrijwel een volledig procentpunt minder dan begin augustus) is gedaald. Maar ook de diverse fractievoorzitters boeten in aan vertrouwen. Vergeleken met de zessen voor Jan Marijnissen (SP) en André Rouvout (ChristenUnie) van vorig jaar, scoort niemand meer boven 4,8. Jacques Tichelaar (PvdA) is gezakt naar 4,2, gelijk aan de uitkomst voor Rutte.

D66-voorman Alexander Pechtold stijgt als enige duidelijk in de peiling, tot vlak onder 'toppertje' Marijnissen. De conclusie is dat de kloof tussen politiek en burger groter is geworden. De 'vlucht' naar rechts en links weg van regeringspartijen is daar ook een symptoom van.


Wouter Bos verliest terrein aan Wilders