Pil als alternatief voor herstel maagdenvlies

Icoon GezondheidHet Utrecht Universitair Medisch Centrum (UMC) komt met een alternatief voor al langer onder vuur liggende maagdenvliesherstel operaties. Het ziekenhuis wil moslima's die hun vlies verloren zijn een 'bloedpil' aanbieden die de ontmaagding nabootst.

Het gaat om een vaginale zetpil die een half uur na inbrengen een 'slijmerige rode afscheiding' veroorzaakt. Het UMC zegt jaarlijks twintig verzoeken te krijgen om een maagdenvlies te reconstrueren. Het betreft dan meiden van Turkse en Marokkaanse komaf. In de helft van de gevallen wordt er gehoor gegeven aan een verzoek.

Eigenlijk zit het ziekenhuis er een beetje mee in zijn maag, valt op te maken uit antwoorden van verantwoordelijk gynaecoloog Ineke van Seumeren. Ze stelt dat het maagdenvlies helemaal geen vlies is. ''Het is een dubbellagig soepel weefselrandje vlak achter de ingang van de vagina.''

Ook zegt ze dat de meeste vrouwen niet of nauwelijks bloeden tijdens de eerste keer. Ongeveer 60% heeft bloedverlies bij de eerste keer omdat het randje inscheurt, maar in zeer wisselende mate. 40% van de vrouwen merkt er de eerste keer niks van.

Met dank aan Omnitelligence voor de submit.